Орехонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Орехонски јазик
Орехон, кото
мајхики
Застапен воПеру
Говорници70  (2018)
Јазично семејство
Тукански
  • Западнотукански
    • Напоски
      • орехонски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3ore

Орехонски јазик, познат и како орехон (орегон), исто така кото или маихики, ― изумирачки тукански јазик во Перу.

Систем на пишување[уреди | уреди извор]

Орехонска азбука
a b ch d e g i ɨ ɨ̱ j k m n ñ o p r s t u w y

Буквите a̱, e̱, i̱, ɨ, ɨ̱, o̱, u̱ може да бидат напишани и како â, ê, î, ü, ï, ô, û во Националниот регистар на идентитет и граѓански статус на Перу.

Назалните самогласки имаат подвлечен удар и тоновите се означени со помош на дијакритици:

  • самогласки со низок тон со грависен нагласок à è ì ɨ̀ ò ù  ;
  • самогласки со висок тон со остар нагласок á é í ɨ́ ó ú  ;
  • назални самогласки со низок тон со макрон долу и грависен нагласок à̱ è̱ ì̱ ɨ̱̀ ò̱ ù̱  ;
  • назални самогласки со висок тон со макрон долу и остар нагласок á̱ é̱ í̱ ɨ̱́ ó̱ ú̱ .

Наводи[уреди | уреди извор]