Општокорисна работа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Украинци кои чистат улици како форма на општокорисна работа.
Волонтери завршуваат чистење на отпадоци и ѓубре

Општокорисна работа — неплатена работа што ја извршува лице или група на луѓе во корист и подобрување на нивната заедница без каква било форма на надомест. [1] Службата во заедницата може да се разликува од волонтирање, бидејќи не секогаш се извршува на доброволна основа и може да биде задолжителна по ситуација. Иако може да се реализираат лични придобивки, тие можат да бидат извршени од различни причини, вклучително и барања за државјанство, замена на санкции за кривична правда, барања за училиште или одделение и услови за добивање на одредени придобивки.

Позадина[уреди | уреди извор]

Службата во заедницата е работа што не се плаќа, извршена од едно лице или група луѓе во корист на нивната заедница или нејзините институции. Службата во заедницата е различна од волонтирањето, бидејќи не секогаш се извршува на доброволна основа. Може да се изврши од различни причини.

  • Тоа може да го бара владата како дел од условите за државјанство, како што се задолжителните „ Услуги за рака и засилување “ за некои општини во Германија, или генерално наместо воена служба или за служби за воени регрути .
  • Може да се бара како замена на, или како дополнение, на други санкции за кривична правда - кога се извршени поради оваа причина, исто така може да се нарече созревање на заедницата .
  • Училиштата може да имаат мандат да ги исполнуваат барањата на час, како на пример во случај на учење на услуги или да ги исполнуваат условите за дипломирање како валедикторијански клас.
  • Во Велика Британија е поставен услов за прием на одредени придобивки.  (види Работа во Обединетото Кралство )
  • Во Шведска тоа е условна казна наречена „ samhällstjänst “ („услуга за општеството“). [2]

Причини[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]