Општина Чашка

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Општина Центар Чашка)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Чашка

Map of Čaška Municipality.svg

Знаме на Општина Чашка Грб на Општина Чашка
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Чашка
Површина 819,45 км²
Демографија
Население 7.673 жит.
- проценка од 31.12.2016 8.075 жит.
Густина 9,36 жит/км²
Населени места
Локална управа
Градоначалник Горан Стојановски
Совет 11 члена
Контактни податоци
Седиште Илинденска б.б. 1413 Чашка
Телефон 043 241-400
Факс 043 241-343
Мреж. место Службен портал
Е-пошта е-пошта
Карта на Општина Чашка со селските атари.
Демографска карта на Општина Чашка со селските атари.

Општина Чашкаопштина во средишниот дел на Македонија. Административен центар на општината е истоименото село.

Општината била изменета со новата територијална поделба на Македонија по донесениот закон во 2004 година. Денешната општина ги вклучува двете поранешни општини Богомила и Извор, како и одредени делови од Општина Велес.

Географија[уреди | уреди извор]

Општина Чашка се наоѓа во средишниот дел на Македонија. Зафаќа површина од 825 км² и се вбројува во трите најголеми општини по територија во Македонија. Истата е рурална општина со добра географска положба. Општината располага со вкупна обработлива земјоделска површина од 476 км² и 48,97 км² под пасишта.

Соседни општина со кои се граничи општината се: од исток со Велес и Градско, од север со Зелениково и Студеничани, од запад со Македонски Брод и Долнени и од југ со Прилеп и Кавадарци. Според последните податоци од Заводот за статистика на територијата на општината живеат вкупно 7.673 жители во 42 населени места. Густината на населеност е 6 жители на км².

Општина Чашка има добра географска положба. Ги поседува најубавите и атрактивни предели на планините Јакупица, Даутица и Бабуна од запад, Клепа од исток, Караџица и Голешница од севоро-запад. На територијата на општината е и највисокиот врв на Јакупица, Солунска Глава (2.540 м). Целата таа атрактивност на пределот го дополнуваат и реките Бабуна и Тополка. По течението на овие реки се простира алувијална рамнина настаната како резултат на наносите на реките која е многу плодна. Покрај реките Бабуна и Тополка како природен ресурс е и новоизградената брана на хидросистемот „Лисиче“.

Климатските карактеристики на општината се доста различни. Високите планини преку целата година се покриени со снег додека во рамничарскиот дел во летниот период владее несносна висока температура. Климата е континентална со мало влијание на суб-медитеранска, која продира по долината на реката Тополка. Врнежите се мали претежно во есенските и зимски денови, а летата се топли и суви. Ветрови се јавуваат од сите правци, меѓутоа преовладуваат од северен и северозападен правец.

Историја[уреди | уреди извор]

Економија[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот во 2002 година, Општина Чашка има 7.673 жители. Етнички групи во општината:[1][2]

народ вкупен број % од вкупното население
Македонци 4.370 57,28
Албанци 2.738 35,23
Турци 390 5,70
Роми 0 0,0
Власи 1 0,01
Срби 63 0,72
Бошњаци 67 0,87
други 44 0,79
религија вкупно
Православни 4.145
Муслимани 1.770
Католици 2
Протестанти 0
Други 15


Јазик вкупно
Македонски 4.838
Албански 2.684
Турски 10
Ромски 0
Влашки 0
Српски 47
Бошњачки 49
Други 45

Општествени институции[уреди | уреди извор]

Општинската администрација во Општина Чашка е поделена на пет одделенија:

  1. Одделение за правни,општи работи, човешки ресурси и месна самоуправа;
  2. Одделение за финансии, буџет, општински имот и администрирање со даноци;
  3. Одделение за образование, култура, здравство, социјална заштитa, спорт и соработка со здружение на граѓани и фондации;
  4. Одделение за урбанизам, комунални дејности сообраќај и заштита на животната средина;
  5. Одделение за инспекциски надзор - инспекторат.

Администрација и политика[уреди | уреди извор]

Градоначалник на општина Чашка е Горан Стојановски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[3] Советот на општина Чашка е составен од 11 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

  СДСМ: 4 места
  ВМРО-ДПМНЕ: 3 места
  ДУИ: 2 места
  АА / БЕСА: 2 места

Културни и природни знаменитости[уреди | уреди извор]

Редовни настани[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Култура и спорт[уреди | уреди извор]

Иселеништво[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]