Лагадина (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Општина Лагадина)
Општина Лагадина
Δήμος Λαγκαδά
Dimos Lagada - Central Macedonia.svg
Општината Лагадина во областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Солун
Гео. област: Лагадинско Поле
Население: 41 194 (2001)
Седиште: Лагадина
Нас. места: 43
Пошт. бр.: 572 00
Пов. бр.: 23940-2
Портал: lagadas.gr

Лагадина или Лагадин (грчки: Δήμος Λαγκαδά, Димос Лангада) — општина во Солунскиот округ од областа централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар на општината е градот Лагадина (Лангадас).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Лагадина е содадена на на 1 јануари 2011 г. со спојување на седум административни единици — општините Лагадина (Лангадас), Лахна (Лаханас), Гвоздово (Асирос), Сухо (Сохос), Калиндија, Лагадинско Езеро (Коронија), Богданска Планина (Вертискос) согласно законот „Каликратис“.[1]

Општинска единица Богданска Планина[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Богданска Планина (Δήμος Βερτίσκου) со административен центар во Висока (Оса) има 3.350 жители и во неа влегуваат следниве општински оддели и населени места на Богданска Планина (Вертискос):

Поранешната општина Богданска Планина на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Висока (996 жители)
 • село Висока (Όσσα, Оса) (835 жители)
 • село Кучкар (Γαλήνη, Галини) (161 жител)
 • Општински оддел Берово (452 жители)
 • село Берово (Βερτίσκος, Вертискос) (389 жители)
 • село Хоруд (Χωρούδα, Хоруда) (63 жители)
 • Општински оддел Кара Омерли (638 жители)
 • Општински оддел Хаџи Маала (1.264 жители)
 • село Хаџи Маала (Πέντε Βρύσες, Пенде Врисес) (757 жители)
 • село Џами Маала (Πολυδένδρι, Полидендри) (507 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓало и напуштеното село Хламур (Фламури), кое е целосно иселено во 1961 г.[2]

Општинска единица Гвоздово[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Гвоздово (Δήμος Ασσήρου) со административен центар во Гвоздово (Асирос) има 2.481 жител и во неа влегуваат следниве општински оддели и населени места во северниот дел на Лагадинското Поле:

Поранешната општина Гвоздово на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Гвоздово (2.481)
 • село Гвоздово (или Ѓувезна; Άσσηρος, Асирос) (2.264 жители)
 • село Ексамили (Εξαμίλι, Ексамили) (217 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Ново Село
 • село Ново Село (или Ени Ќој; Κριθιά, Критија) (1.380 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓало и историското село Гнојна (Παλαιοχώρα, Палеохора).

Општинска единица Лагадина[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината има 16.836 жители и во неа влегуваат следниве општински оддели и населени места во Лагадинското Поле:

 • Општински оддел Лагадина
 • град Лагадина (или Лагадин; Λαγκαδάς, Лангадас) (7.215 жители)
 • Општински оддел Корфалу
 • село Корфалу (или Куровали; Ανάληψη, Аналипси) (606 жители)
 • Општински оддел Ракли
 • село Ракли (или Аракли, Ηράκλειο, Ираклио) (914 жители)
Поранешната општина Лагадина на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Баловец
 • село Баловец (Балевец или Балавча; Κολχικό, Колхико) (1.959 жители)
 • Општински оддел Каваларци
 • село Каваларци (или Кавалар, Καβαλλάρι, Кавалари) (1.874 жители)
 • Општински оддел Лагиново
 • село Лагиново (или Лајна, Λαγυνά, Лагина) (2.409 жители)
 • Општински оддел Сирачево
 • село Сирачево (или Сарачи, Περιβολάκι, Периволаки) (841 жител)
 • Општински оддел Саријар
 • село Саријар (Саријер или Сариер; Χρυσαυγή, Хрисавги) (1.018 жители)

Општинска единица Лагадинско Езеро[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Лагадинско Езеро (грч. Коронија, т.е. Δήμος Καλλινδοίων) до административен центар во Геракари има 4.286 жители и во неа влегуваат следниве општински оддели и населени места во северниот дел од полуостровот Халкидик, по јужниот брег на Лагадинското Езеро (Коронија):

Поранешната општина Лагадинско Езеро на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Геракари
 • село Геракари (Γερακαρού; Јеракару) (1.293 жители)
 • Општински оддел Свети Васил
 • село Свети Васил (или Ајавасил; Άγιος Βασίλειος, Агиос Василиос) (1.275 жители)
 • Општински оддел Ардамери
 • Општински оддел Левен
 • село Левен (Βασιλούδι, Василуди) (681 жител)
 • Општински оддел Љангавич
 • село Љангавич (Λαγκαδίκια, Лангадикија) (729 жители)

Општинска единица Лахна[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Лахна (Δήμος Λαχανά) со административен центар во Негован (Ксилополи) има 3.779 жители и во неа влегуват следние општински оддели и населени места во северниот дел на Богданска Планина (Вертискос):

Поранешната општина Лагадина на картата на некоашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Негован
 • село Негован (Ξυλόπολη, Ксилополи) (1.381 жител)
 • Општински оддел Зарово
 • село Зарово (Νικόπολη, Никополи) (315 жители)
 • Општински оддел Караџаќој (891 жител)
 • Општински оддел Клепе
 • село Клепе (Λευκοχώρι, Левкохори) (406 жители)
 • Општински оддел Лахна (786 жители)
 • село Лахна (Λαχανάς, Лаханас) (542 жители)
 • село Ајвалакдере (или Ајваџикдре; Κυδωνιά, Кидонија) (61 жител)
 • село Караџали (Ευαγγελίστρια, Евангелистрија) (183 жители)

Општинска единица Калиндија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Калиндија (Δήμος Καλλινδοίων) со административен центар во Загливер има 4.689 жители и во неа влегуваат следниве општински оддели и населени места во северниот дел од полуостровот Халкидик:

Поранешната општина Калиндија на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Загливер
 • село Загливер (Ζαγκλιβέρι, Загливери) (2.311 жители)
 • Општински оддел Адам
 • село Адам (Αδάμ) (781 жител)
 • Општински оддел Кариѓол
 • село Кариѓол (Καλαμωτό, Каламото) (800 жители)
 • село Гирево, Кирен или Гирен (Μεσόκωμο, Месокомо)
 • Општински оддел Горна Равна
 • Општински оддел Саракина (303 жители)
 • село Саракина (Σαρακήνα) (195 жители)
 • село Чифлик (Άγιος Χαράλαμπος, Агиос Хараламбос) (108 жители)

Општинска единица Сухо[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Сухо (Δήμος Σοχού) со административен центар во Сухо (Сохос) има 5.773 жители и во неа влегуваат следниве општински оддели и населени места на Богданска Планина (Вертискос):

Поранешната општина Сухо на картата на некогашниот Солунски округ.
 • Општински оддел Сухо
 • село Сухо (Σοχός, Сохос) (2.920 жители)
 • Општински оддел Граничево (1.360 жители)
 • село Граничево (Гранич или Гирмич; Κρυονέρι, Крионери) (901 жител)
 • село Авги (Αυγή) (459 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Јакина
 • село Јакина (или Јаникија; Ασκός, Аскос) (1.493 жители)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.
 2. Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ