Прејди на содржината

Општина Кратово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Инфокутија Општини во Македонија

Карта на Општина Кратово со селските атари.
Демографска карта на Општина Кратово со селските атари.

Кратово — општина во северниот дел на североисточна Македонија со административен центар во грдот Кратово. Лежи на изгаснати вулкански купи (кратери) од каде е и добиено името. Во општината се наоѓа и праисториската вселенска опсерваторија Кокино (од неолитот) и неколку антички рудници за злато од Римскиот период. Градоначалник на општината е Мите Андоновски.

Географиja

Историja

Кратово историски е значајно рударско место, низ кое поминале голем број на освојувачки војски.

Економија

Демографија

Седиште на општината е градот Кратово.

Во општината живеат 10 441 жители од кои :

10 231 (97,99%) се Македонци

151 (1,45%) се Роми

33 (0,32%) се Срби

8 (0,08%) се Турци

1 (0,01%) се Власи

17 (0,16%) се други националности.

Во општината не живеат Албанци и Бошњаци.


Општина Кратово зазема подрачје од 375,44 км2 и има густина на населеност од 27,81 жит./км2.

Во состав на општината влегуваат и 30 села: Близанци, Вакуф, Горно Кратово, Димонце, Емирица, Железница, Живалево, Каврак, Кетеново, Кнежево, Којково, Коњух, Крилатица, Куклица, Куново, Луково, Мушково, Нежилово, Пендак, Приковци, Секулица, Страцин, Талашманце, Татомир, Тополовиќ, Трновац, Туралево, Филиповци, Шлегово и Шопско Рударе.

Општествени институции

Администрација и политика

Културни и природни знаменитости

Редовни настани

Личности

Култура и спорт

Иселеништво

Наводи

Надворешни врски