Оптимизација на социјални медиуми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Оптимизација на социјални медиуми (SMO) е употребата на голем број продажни места и заедници за да генерираат публицитет на зголемување на свеста на производите, услужниот бренд или настан. Видови на социјални медиуми кои се вклучени RSS ги вклучуваат, социјални вести и селектирај обележувачи сајтови, како и сајтовите за социјално вмрежување, како што се Фејсбук, Твитер, веб-сајтови за споделување и сајови за блогирање. SMO е сличен на пребарувачот за оптимизација, со цел целта е да генерира веб сообраќај и да ја зголеми свеста за веб-страница. Општо земено, оптимизацијата на социјалните медиуми се однесува на оптимизирање на веб-страница и на нејзината содржина за да се охрабрат повеќе корисници да користат и споделуваат линкови до веб страната преку социјалните медиуми и сајтовите за мрежно поврзување. SMO исто така се однесува и на софтверски алатки кои го автоматизираат овој процес, или на веб-експерти кои го преземаат овој процес за клиентите.

Целта на SMO е стратешки да креира интересни онлајн содржини, почнувајќи од добро пишан текст до примамливи дигитални фотографии или видео клипови, кои ги поттикнуваат и ги наведуваат луѓето да се вклучат со веб-страница, а потоа ја делат оваа содржина, преку својата веб-линк, со своите социјални медиумски контакти и пријатели. Вообичаените примери за ангажирање на социјалните медиуми се "вкус и коментирање на мислења, рекетирање, вградување, споделување и промовирање содржини".[1] Оптимизацијата на социјалните медиуми е исто така ефикасен начин за спроведување на управување со онлајн репутација (ORM), што значи дека ако некој објави лоши прегледи на бизнис, SMO-стратегијата може да осигури дека негативната повратна информација не е првата врска што треба да се појави во листата на пребарување резултати од моторот.[2]

Во 2010-та, со сајтовите на социјалните медиуми кои го превземаа телевизијата како извор за вести за младите, новинските организации се повеќе се потпираат на платформите за социјални медиуми за генерирање на веб сообраќај. Издавачите како "Економист" вработуваат големи тимови за социјални медиуми за да ги оптимизираат своите онлајн постови и да го зголемат сообраќајот ,[3] додека другите главни издавачи сега користат напредна технологија за вештачка интелигенција (АИ) за да генерираат поголеми количини на веб сообраќај .[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bradley, S. V. (2015). Win the game of Google-opoly: Unlocking the secret strategy of search engines. Wiley.
  2. Frick, T (2010). Return on engagement: Content, strategy and design techniques for digital marketing. Oxford: Focal.
  3. Preston, Peter (July 31, 2016). „Print still has a future, and Le Monde can prove it. Aux armes, citoyens!“. The Guardian.
  4. Smith, Mark (July 22, 2016). „So you think you chose to read this article?“. BBC News.