Оптимизација на друштвени медиуми

Од Википедија — слободната енциклопедија

Оптимизација на друштвени медиуми (SMO) е употребата на голем број продажни места и заедници за да генерираат публицитет на зголемување на свеста на производите, услужниот бренд или настан. Видови на друштвени медиуми кои се вклучени RSS ги вклучуваат, социјални вести и селектирај обележувачи мрежни места, како и мрежните места за друштвено вмрежување, како што се Фејсбук, Твитер, мрежни места за споделување и страници за блогирање. SMO е сличен на пребарувачот за оптимизација, со цел целта е да генерира веб сообраќај и да ја зголеми свеста за мрежно место. Општо земено, оптимизацијата на друштвените медиуми се однесува на оптимизирање на мрежно место и на нејзината содржина за да се охрабрат повеќе корисници да користат и споделуваат линкови до мрежната страница преку друштвените медиуми и мрежните места за мрежно поврзување. SMO исто така се однесува и на софтверски алатки кои го автоматизираат овој процес, или на веб-експерти кои го преземаат овој процес за клиентите.

Целта на SMO е стратешки да создаде интересни онлајн содржини, почнувајќи од добро пишан текст до примамливи дигитални фотографии или видео клипови, кои ги поттикнуваат и ги наведуваат луѓето да се вклучат со мрежно место, а потоа ја делат оваа содржина, преку својата веб-линк, со своите социјални медиумски контакти и пријатели. Вообичаените примери за ангажирање на друштвените медиуми се "вкус и коментирање на мислења, рекетирање, вградување, споделување и промовирање содржини".[1] Оптимизацијата на друштвените медиуми е исто така ефикасен начин за спроведување на управување со онлајн репутација (ORM), што значи дека ако некој објави лоши прегледи на бизнис, SMO-стратегијата може да осигури дека негативната повратна информација не е првата врска што треба да се појави во списокот на пребарување резултати од моторот.[2]

Во 2010-та, со мрежните места на друштвените медиуми кои го преземаа телевизијата како извор за вести за младите, новинските организации сè повеќе се потпираат на платформите за друштвени медиуми за генерирање на веб сообраќај. Издавачите како "Економист" вработуваат големи тимови за друштвени медиуми за да ги оптимизираат своите онлајн постови и да го зголемат сообраќајот ,[3] додека другите главни издавачи сега користат напредна технологија за вештачка интелигенција (АИ) за да генерираат поголеми количини на веб сообраќај .[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bradley, S. V. (2015). Win the game of Google-opoly: Unlocking the secret strategy of search engines. Wiley.
  2. Frick, T (2010). Return on engagement: Content, strategy and design techniques for digital marketing. Oxford: Focal.
  3. Preston, Peter (July 31, 2016). „Print still has a future, and Le Monde can prove it. Aux armes, citoyens!“. The Guardian.
  4. Smith, Mark (July 22, 2016). „So you think you chose to read this article?“. BBC News.