Опсада на Смирна (1402)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Опсадата на Смирна (декември 1402 година) — опсада која се водела меѓу Витезите од Родос, кои го држеле пристаништето и морскиот замок на Смирна (денешен Измир) во западна Анадолија и војската на турко-монголскиот емир Тимур. Турко-Монголците го блокирале пристаништето и ги нападнале утврдувањата со опсадни оружја кои можеле да фрлаат камења, додека бранителите, кои броеле само околу 200 витези, се спротивставиле со стрели и запаливи проектили. По две недели силен отпор против далеку посупериорниот противник, надворешниот ѕид бил уништен и пробиен. Дел од гарнизонот успеал да избега по море, но жителите и самиот град биле уништени.

Главните извори за опсадата доаѓаат од персиските историчари Шараф ед -Дин Али Јазиди и Миркханд и Арапите Ахмад ибн Арабшах, кои пишувале во служба на наследниците на Тимур. За Витезите на Родос, официјалната историја на Џакомо Босио, напишана на почетокот на XVII век. Од османлиска (турска) перспектива, тука се Нешри и Künhü'l-aḫbār на Мустафа Ели. За Византијците, се Дука и Лаоник Халкокондил.

Подготовки[уреди | уреди извор]

Смирна била освоена од крстоносна војна во 1344 година и градот станал папски град. Сепак, Турците продолжиле да ја контролираат внатрешната акропола, но морскиот замок им дозволувало на крстоносците да го контролираат пристаништето. Од 1374 година, Витезите на Родос биле задолжени за неговата одбрана. [1] Во 1400 година, Тимур започнал војна против Отоманското Царство која кулминирала со неговата победа во битката во Анкара на 20 јули 1402 година. [2]

После Анкара, надворешниот џеновски Моана во Нова Фокеја го испратил извесен Галеацо како амбасадор во логорот на Тимур да бара услови. Тој останал таму три дена, се вратил во Нова Фокеја со договор на 22 септември. [2] Витезот, брат Доминик де Аламанија, [б 1] потоа бил испратен на островот Хиос, со цел да ги убеди локалните водачи да не сојузуваат со Тимур. [4] [5]

Додека силите на Тимур ја опустошувале Анадолија, насочувајќи се кон турските населби, Витезите на Родос ја подготвувале одбраната на Смирна. Во 1398 година, под раководство на Гијом де Мунте, бил ископан длабок ров преку темата за да се оддели замокот од копното. Во 1402 година, гарнизонот во Смирна броел 200 витези под команда на кастеланот Ињиго де Алфаро. [2] [4] [1] Платата на гарнизонот се зголемила на 100 флорини за витез годишно. За да се покријат зголемените трошоци за одбрана на Смирна, централниот манастир одобрил вонредно субвенционирање на 20.000 флорини од приорите. [б 2] [6]

Одбранбените подготовки летото 1402 година ги надгледувал адмиралот Буфило Паниззати, [б 3] со цел зајакнување на системот на одбрана пред очекуваниот турско-монголски напад. Муниции, материјали, пари и засилувања постојано пристигнувале во пристаништето. Ставот на гарнизонот бил самоуверен. Според историчарите, се сметало дека тврдината е несовладлива. [2] [4] [1] Грчките христијански жители од селата побегнале во градот барајќи засолниште. [6]

Со цел да се избегнат трошоците за опсада, Тимур испратил двајца пратеници, Пир Мухамед и шеик Нур ед-Дин, кај витезите кои им наредиле или да се преобратат во ислам или да му оддадат почит (џизија). [2] Командата била одбиена, иако Гримани, амбасадор од Крит кај големиот мајстор Филиберт де Најлак на Родос, запишува дека големиот мајстор испратил амбасадори кај Тимур. [5] Според современиот папски нотар Дитрих од Нихајм, Смирна ќе била поштедена доколку Ињиго го подигнел знамето на Тимур на ѕидовите, како што го советувал одреден „христијански бискуп“, за кој Дитрих не го споменува името, но можеби бил Франсис, епископ на Нахчиван. [7]

Опсада[уреди | уреди извор]

Самиот Тимур, на чело на неговата централна војска, пристигнал пред Смирна на 2 декември 1402 година. Потоа им наредил да му се придружат левата војска под неговиот внук Мухамед Султан Мирза и десната војска под неговиот син Миран Шах. Централната армија веднаш започнала да ги бомбардира утврдувањата и започнала да работи на поткопување на ѕидовите. [2] Во одреден момент, ровот бил исполнет. [8] Големи покриени платформи со огромни дрвени тркала биле навивани до надворешниот ѕид. Секој можел да смести по 200 мажи. Опремени со скали, тие се обиделе, очигледно без успех, да го разместат ѕидот. Вкупната опсадна сила броела околу 4.000 мажи. [6]

Според историчарите на Тимурид, Тимур му наредил на Малик Шах да изгради голема дрвена платформа на купови за да го блокира влезот во пристаништето, што траело три дена. Напротив, Дука вели дека пристаништето било исполнето со камења за да блокира бродови. [2] За неколку дена, левата и десната армија пристигнале и било наредено општо бомбардирање. Без барут, нафтата и грчкиот оган биле основни одбранбени средства на бранителите. Според Шараф ад-Дин:

[Опсадните] машини и тепаните овни ги разбија ѕидовите и кулите, безстрашните бранители никогаш не престанаа да фрлат стрели, нафта, грчки оган, ракетни стрели и камења, без да попуштат. За тоа време, врнеше толку извонредно што се чинеше дека светот треба да се уништи и да се удави во втор потоп. [2]

Надворешните sидови биле пробиени по само два дена минирање. Резултатот бил експлозија што го уништил ѕидот и ги закопал бранителите во урнатини. Тогаш силите на Тимур влегле во градот. После неколку борби, витезите избегале кон своите бродови, додека христијанските жители биле масакрирани. Некои бродови кои со помош се приближувале кон градот се свртеле назад, или поради опасност од камени проектили или затоа што врз нив биле исфрлувни главите на масакрираните. Самиот град, или тој дел под контрола на крстоносците, бил целосно уништен. [2] [8] [1] [6] Опсадата траела скоро петнаесет дена. Некои витези успеале да избегаат на галиите, [4] вклучувајќи го и кастеланот, Ињиго де Алфаро. [9]

Пред да се повлече од Смирна, Тимур наредил уривање на морскиот замок и зајакнување на копнениот замок што ја чувал акрополата, претходно држена од Турците. [8]

Последици[уреди | уреди извор]

После падот на Смирна, Стара Фокеја била загрозена од силите на Мухамед Султан. Следејќи го водството на Нова Фокаја, таа се предала без борба. Франческо II Гатилузио, господарот на островот Лезбос, исто така, му се предал на Мухамед Султан и му понудил да му оддаде почит. Џеновските власти на островот Хиос и османлискиот принц Иса Челебија и двајцата испратиле пратеници кај Тимур во Ајасолук нудејќи им да се поклонат. Како резултат на овие предавања, Тимур добил контрола над два егејски острови иако немаше морнарица. [2] [1]

Опсадата на Смирна не била широко распространета во западна Европа [6] но ја зголемило свеста за воената моќ на Тимур. [2] Веста за загубата на Смирна стигнала до кралот Мартин од Арагон, преку византиски канали, до 28 февруари 1403 година, бидејќи на тој ден напишал длабоко критичко писмо кон Тимур до Енрике III Кастилски. Во март, тој ја изнел идејата за крстоносна војна против Тимурид на папата Бенедикт XIII. Општо, сепак, европскиот став кон Тимур бил попозитивен, бидејќи тој ги поразил Османлиите кои со децении се заканувале на Византија. [5] [7]

Според Андреа Редусио де Кверо во неговиот „ Chronicon Tarvisinum“, Тимур се гордеел со освојувањето на Смирна, бидејќи претходно градот се спротивставувал на толку многу османлиски обиди. [7]

Со изгубена Смирна и османлиската држава, Филиберт де Најлак ја искористил можноста да го окупира антички Халикарнас, јужно на брегот на Анадолија, некаде помеѓу 1402 и 1408. Таму тој го изградил замокот на Свети Петар (Петрунион). Оваа тврдина останала под контрола на Витезите до 1523 година. [10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Nicolle 2007.
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 Alexandrescu-Dersca Bulgaru 1977.
 3. 3,0 3,1 Delaville Le Roulx 1913, стр. 284–86.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Luttrell 1975.
 5. 5,0 5,1 5,2 Knobler 1995.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Delaville Le Roulx 1913.
 7. 7,0 7,1 7,2 Jackson 2014.
 8. 8,0 8,1 8,2 Purton 2010.
 9. Morales Roca 1999.
 10. Boase 1977.

 

 • Alexandrescu-Dersca Bulgaru, Marie-Mathilde (1977) [1942]. La campagne de Timur en Anatolie, 1402. London: Variorum.
 • Boase, T. S. R. (1977). „Rhodes“. Во H. W. Hazard (уред.). A History of the Crusades, Volume IV: The Art and Architecture of the Crusader States. Madison, WI: University of Wisconsin Press. стр. 229–50.
 • Delaville Le Roulx, Joseph (1913). Les Hospitaliers à Rhodes jusqu'à la mort de Philibert de Naillac (1310–1421). Paris: Ernest Leroux.
 • Jackson, Peter (2014). The Mongols and the West, 1221–1410. Routledge.
 • Knobler, Adam (1995). „The Rise of Tīmūr and Western Diplomatic Response, 1390–1405“. Journal of the Royal Asiatic Society. Third Series. 5 (3): 341–49.
 • Luttrell, Anthony (1975). „The Hospitallers at Rhodes, 1306–1421“. Во H. W. Hazard (уред.). A History of the Crusades, Volume III: The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Madison, WI: University of Wisconsin Press. стр. 278–313.
 • Morales Roca, Francisco José (1999). Prelados, abades mitrados, dignidades capitulares y caballeros de las órdenes militares habilitados por el brazo eclesiástico en las cortes del Principado de Cataluña: Dinastías de Trastámara y de Austria, Siglos XV y XVI (1410–1599). Vol. I. Madrid: Hidalguía.
 • Nicolle, David (2007). Crusader Castles in Cyprus, Greece and the Aegean 1191–1571. Oxford: Osprey.
 • Purton, Peter (2010). A History of the Late Medieval Siege, 1200–1500. Woodbridge: Boydell Press.
 • Sarnowsky, Jürgen (1991–92). „Die Johanniter und Smyrna 1344–1402“. Römische Quartalschrift. 86: 215–51 and 87: 47–98.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 1. On 17 February 1402, the grand master appointed Dominic commander for life of Rogera (an unidentified place) and Finica on Cyprus. These commanderies had an annual revenue totaling 1,000 florins. In exchange, Dominic gave the order 11,200 florins and was permitted thereafter to remit only 500 florins per year from Rogera and Finica.[3]
 2. 3,200 from Saint-Gilles; 3,000 from France; 2,500 from Amposta; 2,500 from England; 2,000 from Auvergne; 2,000 from Catalonia; 1,500 from Castile and León; 1,200 from Aquitaine; 1,000 from Germany and Bohemia; 800 from Champagne; and 800 from Toulouse.
 3. Sometimes spelled Panizati or Panizato. He was the prior of Barletta from 4 March 1395. He was promoted to admiral prior to 5 June 1402, when the grand master authorised a payment of 740 gold ducats from the revenues of the commandery of Cyprus to Buffilo for his two trips to Smyrna, one for training the garrison and another for constructing a "palisade".[3]