Опсада на Дапур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Опсада на Дапур
Дел од рамзесовите кампањи во Сирија
Датум 1269 п.н.е.
Место Дапур, Хетска Империја (Сирија)
Исход Египетска победа
Територијални
промени
Египет го освојува Дапур
Завојувани страни
Ново Кралство Хетска Империја
Команданти и водачи
Рамзес II непознато
Сила
непознато веројатно помалку
Жртви и загуби
непознато (веројатно помалку) непознато

Опсадата на Дапур се случила како дел од походот на фараонот Рамзес II за сузбивање на Галилеја и освојување на Сирија во 1269 година п.н.е. Тој ја опишал својата кампања на ѕидот од неговиот мртовечки храм, Рамезеумот во Теба. На натписите се вели дека Дапур бил „во земјата на Хатите“.[1] Иако Дапур честопати бил идентификуван со Табор во Канан, египетологот Кенет Кичен тврди дека оваа идентификација не е точна и дека посочениот Дапур бил во Сирија,[2] северно од Кадеш.[3]

Египетските релјефи го прикажуваат Дапур како силно утврдена населба со внатрешни и надворешни ѕидови и сместена на карпест рид, што било вообичаено за населбите во бронзеното време во Сирија и во странство.

Современите илустрации за опсадата покажуваат употреба на скали и кочии со војници кои се искачуваат по скали на скали поддржани од стрелци. На тие прикази на опсадата се појавуваат и шест од синовите на Рамзес, кои сè уште носат свои странични фризури. Тие се:

Кралскиот син, од неговото тело, неговиот сакан, Хаемвесет.

Кралскиот син, од неговото тело, неговиот сакан, Монту.

Кралскиот син, од неговото тело, неговиот сакан, Меријамон.

Кралскиот син, од неговото тело, неговиот сакан, Анемемуја.

Кралскиот син, од неговото тело, неговиот сакан, Сети.

Кралскиот син, од неговото тело, неговиот сакан, Сетепенре.

Податотека:Ramesseum siege of Dapur.jpg|Релјеф од Рамесеумот што ја прикажува опсадата на Дапур </gallery>

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kitchen, Kenneth A (1998-12-17). Ramesside Inscriptions. Wiley-Blackwell. стр. 83. ISBN 978-0-631-18435-5.
  2. Kitchen, Kenneth A (17 декември 1998). Ramesside Inscriptions. Wiley-Blackwell. стр. 56. ISBN 978-0-631-18435-5.
  3. M. Healy, Qadesh 1300 BC: Clash of the warrior kings, 87
  • James Henry Breasted, Ancient Records of Egypt, Part III § 359.