Опсада на Дамиета (1249)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Заминувањето на Луј IX од Ег-Морт (од Гистав Доре)

Опсадата на Дамиета од 1249 била дел од Седмата крстоносна војна.

Луј IX од Франција стигнал во Дамиета во 1249 година. Египет, според Луј, обезбедува база од која ќе го нападне Ерусалим, а египетското богатство и снабдување со жито ќе ги одржуваат крстоносците снабдени. На 6 јуни Дамиета била заземена со мал отпор од Египќаните, кои се повлекле до Нил. Луис успеал да изгради простор за целиот камп за крстоносците со дрво од 24 заробени египетски катапулти. Поплавата на Нил, сепак, не била земена предвид, и наскоро Луј и неговата војска биле опколени со вода во Дамиета шест месеци, каде што витезите седеле и уживале во пленот на војната. Луј го игнорирал договорот склучен за време на Петтата крстоносна војна дека Дамиета треба да се даде на Кралството Ерусалим, сега мала заедница во Ако, но тој воспоставил архиепископија таму (под надлежност на латинскиот патријарх Ерусалимски) и го користел градот како база за директни воени операции против муслиманите во Сирија.

Наводи[уреди | уреди извор]


Литература[уреди | уреди извор]

  • Konstam, Angus (2003). Historical Atlas of The Crusades. Thalamus Publishing. ISBN 1-904668-00-3.
  • Jonathan, Riley-Smith (2005). The Crusades: A History. Yale University Press. ISBN 0-300-10128-7.