Опсада на Азола (Тинторето)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Азола
Творец Тинторето
Година 1544–1545
Димензии 197 см × 467,5 см
Место Приватна збирка

Опсада на Азоласлика на италијанскиот мајстор од доцната ренесанса, Тинторето, насликана во 1544–1545 година. Се наоѓа во приватна збирка.[1]

Платното прикажува две сцени. Од лево кон средината е, во преден план, судир на витези случен за време на опсадата на венецискиот град Азола од страна на војските на австрискиот император Максимилијан I во 1516 година. Меѓу војниците кои се судриле е и знамето на Азола, а во позадина е прикажана самата тврдина.

На десната страна е прикажан во знак на почит на граѓаните на Азола на венецискиот provveditore (куратор) Франческо Контарини, благородникот кој ја организирал одбраната на градот и ги принудил војските на Максимилијан да се повлечат.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Тинторето