Прејди на содржината

Ополченци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ополченци
Учесник во Руско-турска војна (1877-1878)
Знамето на Ополченците
Период на делување1877-1878
ИдеологијаРусофилија
СедиштеСофија, Бугарија
Подрачје на делувањеБугарија
Сојузници
Противници Османлиско Царство

Ополченци (руски: Опълченцы) — русофилска доброволна армија составена од жители од Бугарија кои учествувале во Руско-турската војна од 1877–1878 година. Луѓето во овие единици биле именувани како ополченец-поборник.

Доброволните армиски единици за Руско-турската војна беа собрани по манифестот на Александар II, кој ја почнал војната. Место на средба на доброволците во Русија беше градот Самара. На Ополченци им беше дадено знамето на Самара со ликови на Света Богородица и Свети Кирил и Методиј (знамето се чува во Националниот музеј за воена историја во Софија). Ополченците земале активно учество во Втората и четвртата битка кај превојот Шипка и по завршувањето на војната ја формирале армијата на Бугарија

Реенакторите облечени како Ополченците на официјалната комеморација на 133-годишнината од ослободувањето на Бугарија

Структура[уреди | уреди извор]

Генерал-мајор Николај Столетов бил назначен за началник на милицијата, а началник на неговиот штаб бил полковник Ефим Ринкиевич. Беа назначени и други штабни офицери - полковник Енгелхарт, потполковник Фјодор Де Прерадовиќ и други. Командниот штаб се состоеше од 136 офицери, меѓу кои беа офицери и подофицери во руската армија:

Беа поставени лекари пријателски, меѓу кои биле Константин Бонев, Сава Мирков, Константин Весенков, Андреј Богданов, Иван Панов, Јаков Петкович .

Милициите беа обучени од руски офицери. Тие биле вооружени со пушката Шасепот, која ја купиле Министерството за одбрана и Московскиот словенски комитет. Во однос на бројот и структурата, милицијата беше споредлива со засилена воена пешадиска дивизија. Се состоеше од 3 милициски бригади, секоја составена од 2 милиција „дружина“ (слично на батаљон) од по 5 чети. Подоцна се вклучени уште 6 самостојни чети формирани подоцна.

Единиците на милицијата беа командувани од:

  • 1-ва милиција бригада, командувана од полковник Корсаков,
  • Втората милиција бригада, командувана од полковникот Леонид Вјаземски ,
  • Трета милиција бригада, командувана од полковникот Михаил Толстој .

Почести[уреди | уреди извор]

На Ополченците им е посветена една од песните во Епот на заборавените на Иван Вазов, имено „Ополченците на Шипка“. Врвот Ополчение во масивот Винсон, Антарктик е именуван по доброволните сили во Руско-турската војна од 1877-1878 година и Македонско-адрианополитскиот доброволен корпус во Балканските војни 1912-1913 година.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Opalchenie Peak. SCAR Composite Antarctic Gazetteer.
  • С. Кисьов. „Българското опълчение во Освободителната руско-турска војна 1877–1878 г.