Опашка (кинеско соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дворец Опашка (кинеско писмо: 尾宿, пинјин: Wěi Xiù, се изговара Веј/Уеј су) ― една од Дваесет и осумте дворци на кинеските соѕвездија. Тоа е една од источните дворци на Азурниот змеј.

Астеризми[уреди | уреди извор]

Македонско име Кинеско име Европско соѕвездие Број на ѕвезди Претставувајќи
Опашка Скорпија 9 Опашката на Азурниот Змеј, се однесува на храмот
Пресоблекувална упростен кинески:神宫;

традиционален кинески: 神宮

Скорпија 1 Соблекувални во храмот
Желка упростен кинески: 龟;

традиционален кинески: 龜

Олтар 5 Галаксија во желка, се однесуваат на добрите и лошите
Небесна река 天江 Змијоносец 4 Галаксија во облик на сребрена река
Фујуе упростен кинески: 傅说; традиционален кинески: 傅說 Скорпија 1 Фу Јуе бил поранешен роб кој станал висок министер на владетелот на династијата Шанг, Ву Динг
Риба упростен кинески: 鱼; традиционален кинески: 魚 Скорпија 1 Риба во галаксијата

Наводи[уреди | уреди извор]