Ометоански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ометоански јазици
Географска
распространетост:
Етиопија
Класификација:афроазиски
Гранки:
чарански
гимирански
ометоански

Ометоанските јазици сочинуваат подгрупа на омотските јазици, кои пак се дел од афроазиските јазици. Јазиците се зборуваат во Етиопија.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Јазиците во оваа група се[2]:

ометоанско-гимирански (12)
чарански (1)
чарански јазик
гимирански (1)
бенчејски јазик
ометоански (10)
централни (5)
дорзејски јазик
гамоанско-гофанско-давроски јазик
мелоански јазик
ојдански јазик
волајтански јазик
источни (3)
качамско-ганџулејски јазик
коретејски јазик
зајсетејски јазик
западни (1)
баскетоански јазик
малејски јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.
  2. Етнолог за северноомотските јазици

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]