Омаж (уметност)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Омаж (француски: hommage)[1][2] — покажување или изразување на почит или посветеност кон некого или нешто, понекогаш со едноставно искажување, но често со некоја изложба, сценско или уметничко дело.[3] Поимот често се користи во уметноста, каде што еден автор или уметник покажува почит кон друг со алузија или имитација.[4]

Опис[уреди | уреди извор]

Првично овој поим бил декларација за лојалност во феудалниот систем - заклетва дека некој е човек (француски: homme) на или подреден на феудалниот господар.[5] Концептот потоа станал употребен фигуративно за признавање на квалитетот или надмоќноста. На пример, мажот може да ѝ оддаде почит на една дама, па да ја почитува нејзината убавина и други грациозности. Кај германските истражувачи, следбениците на еден голем научник развиле обичај да го почитуваат својот ментор со изработка на трудови за фестивал посветен на него.[6]

Во музиката, омажот може да биде во облик на композиција (Омаж на Падеревски), трибут албум (Омаж на Чарлс Паркер) или примерок.[7] Дигиталните техники што се користат за генерирање на многу облици на медиуми го олеснуваат позајмувањето од други дела, а оваа санација може да се користи како почит кон нив.[8]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „омаж“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „омаж“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „homage“. dictionary.cambridge.org. 19 December 2020. Посетено на 19 December 2020.
  4. Zimmer, Ben (5 November 2010). „Homage“. The New York Times. Посетено на 23 October 2017.
  5. Vauchez, Andre (2000), „Homage“, Encyclopedia of the Middle Ages, 2, ISBN 9781579582821
  6. Derricourt, Robin M. (1996), An author's guide to scholarly publishing, ISBN 0691037094
  7. Shepherd, John (30 January 2003), „Rock Homage“, Continuum Encyclopedia of Popular Music of the World, ISBN 9780826463210
  8. Grusin, Richard (October 2007), Routledge encyclopedia of narrative theory, ISBN 9780203932896