Прејди на содржината

Олимписки медал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Олимписки медал

Олимписки медал — награда доделена на успешнитет натпреварувачи на Олимписките игри. Постојат три вида на медали: златни, кои се доделуваат на бедниците, сребрени, дделени на оние кои се зад победникот и бронзени, доделени на оние кои се втори зад победникот. Доделувањето на наградите подетално е опишано во олимписките протоколи.

Изгледот на медалите се менувал значајно од првите олимиски игри во 1896 година, особено во големината и тежината. Се користел стандарден изглед за предната страна на медалите за Летните олимписки игри од игрите во 1928 година и останал во употреба многу години, сè додека не бил заменет на игрите во 2004 година како резултат на спортот порврзан со употребата на римскиот Колосеум наместо на градба која би ги претставувала старогрчките корени. Медалите на Зимските олимписки игри никогаш немале карактеристичен изглед, но на истите секогаш имало снегулки.

Како дополнение и поддршка за своите спортисти, некои земји обезбедуваат парични награди и подароци на освојувачите на медали, во зависност од видот и бројот на освоени медали.

Воведување и првични награди[уреди | уреди извор]

Маслиново венче било награда за победниците на Старите олимписки игри. Стануало збор за маслиново гранче, од дива маслинка која растела во Олимпија,[1] испреплетено за да образува круг или пак потковица. Според Павсиниј бил воведен од страна на Херкул како награда за победникот во трчање во чест на Зевс.[2]

Кога започнале современте Олимписки игри во 1896 година ти им биле доделувани на успешните натпреварувачи. Сепак, златните медали не биле доделувани на првите игри во 1896 во Атина, Грција.[3] На победниците им бил доделуван сребрен медал и маслиново гранче,[4] Додека пак маратонците добивале ловорово гранче и бакарен или бронзен медал.[5] Во 1900 година, повеќето победници добиле чаши или пак трофеи наместо медали.

Традицијата на доделуање на златен, сребрен и бронзен медал за првите три места на игрите во 1904 година во Сент Луис, Мисури во САД. Меѓународниот олимписки комитет (МОК) им доделин ретроактивно златни, сребрени и бронзени медали на побениците на игрите на секој настан од игрите во 1896 и 1900 година.[6][7] Доколку има повеќе добитници на ист медал сите тие се наградуваат со соодветниот медал според правилата на МОК.[8]

Медалите не се само награди кои се доделуваат на натпреваруачите, секој спортист кој ќе се натпреваува и иде меѓу првите осумина се стекнува и со олимписка диплома. Исто така на стадионот на кој се одржуваат игрите, имињата на сите добитници на медали се напишани на ѕидовите.[8] Finally, as noted below, all athletes receive a participation medal and diploma.

Производство и изглед[уреди | уреди извор]

Збирка на медали освоени од страна на полски спортисти, во Музејот за спорт и туризам во Варшава

MOK ги диктира физичките својства на медалите и ја има конечната одлука за нивниот конечен изглед. Изгледот на медалите е развиен заедно со Националниот олимписки комитет (НОК) кој е домаќин на игрите, но сепак МОК има донесено одреден збир на правила:[8][9]

 • Добитници: првите тројца натпреварувачи добиваат медал
 • Облик: вообичаено кружен, на кој има држалка за синџир или пак трака
 • Пречник: минимум 60 мм
 • Дебелина: минимум 3 мм
 • Материјал:
 • Детаки за спортот: спортот за кој е освоен медалот треба да е запишан на медалот

Првите олимписки медали во 1896 година бил осмислен од францускиот вајар Жил-Клемент Чаплин на кој бил претставен Зевс кој ја држи Ника, старогрчката божица на победата, на предната страна и Акрополис на задната страна.[3] Тие биле изработени во Париската ковачница кои исто така ги направиле медалите за игрите во 1900 година кои биле одржани во Париз. Со ова започнала традицијата задолжението за ковањето на медалите да биде на градот домаќин. За наредните неколку олимпијади домаќините имале можност да го изберат изгледот на медалот.

Трионфо[уреди | уреди извор]

Бронзен медал од 1980 година на кој може да се види Касиолиевиот преден дизајн.

Во 1923 година МОК спровел натпревар за вајарите да го осмислат изгледот на медалите за Летните олимписки игри. Замислата на Џузепе Касиоли наречена Трионфо бил избран за победник во 1928 година.[3][12][13] На предната страна повторно ја имало божицата Ника но овојпат во преден план, држејќи ја победничката круна и палма со приказ на Колосеумот во позадина.[12] Во десниот горен дел на медалотбил оставен за името на олимпискиот домаќин и бројот на игрите. На задната страна е претставена толпа од луѓе кои го носат на раце освојувачот. Неговиот победнички изглед бил првпат презентиран на игрите во 1928 година во Амстердам. Овој изглед се одржал во наредните 40 години сè до игрите во 1972 година во Минхен биле првите игри на кои бил употребен поинаков изглед на задната страна на медалот.[3]

Касиолиевиот изглед продолжил да опстојува на предната страна на медалот уште подолг период, со тоа што бил призведуван за секои игри, со различен олимписки домаќин и број на игри. Предната страна го зачувала својот изглед Трионфо сè до игрите во 1992 година во Барселона, Шпанија, кога МОК одобриле поинаков изглед. За наредните неколку настани тие дозволиле употреба на мотивот со Ника, но дозволиле други измени.[9] Трендот завршил во 2004 година поради негативниот публицитет поврзан со изгледот на медалот за игрите во 2000 година во Сиднеј. Војќех Питраник, осмислувачот на медалот, заедно со организаторите на игрите биле критикувани од страна на грчкиот печат за употребата на римскиот Колосеум наместо на грчкиот Партенон.[3][14] Првичната замисла на Питераник била да бидат прикажана Сиднејската опера на предната страна но МОК сметале дека треба да биде заменета со Колосеумот и возач на двоколка. Тој ги спровел измените и покрај критиките, Сиднејскиот комитет за организација на игрите продолжил да го употребува изгледот на медалот,бидејќи немало време да се изведе нова замисла а и истата би била доста скапа.[9] Оваа грешка опстојувала 76 години сè додека новиот изглед не го прикажувал Панатенаико бил воведен на игрите во 2004 игри во Атина.[15] Овој нов изглед ќе продолжи да се користи сè до 2008 и 2012 година.

Пединечни задни изгледи[уреди | уреди извор]

Германскиот олимписки комитет, Германскиот национален олимписки комитет, биле првите организирачи на Летните олимписки игри кој извршиле промена на задната страна на медалот. Замислата за игрите во 1972 година на Герхард Маркс, уметник од Баухаус, ги прикажувала митолошките близнаци Кастор и Полукс.[16] Оттогаш изгледот на задната страна на медалот била оставена на организаторот на игрите, но сепак конечната одлука ја имал МОК.

Споредба меѓу летните и зимските медали[уреди | уреди извор]

МОК ја има конечната одлука за изгледот на сите олимписки медали, вклучувајќи ги тука Летните олимписки игри, Зимските олимписки игри и Параолимписките игри. За Зимските олимписки игри има поголема разноликост во дизајнот, за разлика од Летните олимписки игри, МОК никогаш нема осмислено нов изглед. Медалот на првите Зимските олимписки игри 1924 година во Шамони, Франција не ги ни прикажувале Олимписките прстени. Ника била прикажана на медалите во 1932 и 1936 година и се појавила само на еден изглед на медалите оттогаш. Еден постојан мотив е употребата на снегулката, додека пак ловеровите листови и круната се појавуваат на неколку изгледи на металите. Олимпиското мото Китиус, Алтиус, Фортиус го има на четири медали од Зимските олимписки игри но не се прикажува на Летните олимписки игри.

За три последователни настапи, домаќинот на Зимските олимписки игри вклучувале различни материјали во медалите: стакло (1992), спарагмит (1994), и лак (1998). Сè до игрите во 2008 година во Пекинг, Кина домаќинот олучил да искористи нешто поразлично, во овој случај жад. Додека пак обликот на медалите на Летните олимписки игри секогаш биле кружни со исклучок на игрите во 1900 година, облиците не амедалите на Зимските олимписки игри биле позначително различни. Медалите на Зимските олимписки игри воопшто биле поголеми, подебели и потешки од оние на Летните олимпшиски игри.

Поединечни изгледи на деталите[уреди | уреди извор]

Изгледи на медалите на Летните олимписки игри[уреди | уреди извор]

Детали за медалите за сите Летни олимписки игри:[16][17]

Игри Домаќин Детали Осмислувач(и) Ковачница Пречник
(mm)
Дебелина
(mm)
Тежина
(g)
Слика
1896 Атина, Грција Предна страна: Зевс ја држи Ника
Задна страна: Акрополис
Шаплен, Жил-КлементЖил-Клемент Шаплен Париска ковачница 48 3,8 047
1900 Париз, Франција Предна страна: Крилата божица која држи ловорови гранчиња, Париз во позадината
Задна страна: Победнички спортист кој држи ловорово гранче, Акрополис во позадината
Забелешка: Единствениот олимписки медал кој не е со кружен облик
Вернон, ФредерикФредерик Вернон Париска ковачница 59 x 41 3,2 053
1904 Сент Луис, Мисури, САД Предна страна: Ника држи ловорова круна и палмов лист
Задна страна: спортист кој држи ловоров акруна; грчки храм во позадината
Диегас и Клуст Диегас И Клуст 37,8 3,5 021
1908 Лондон, Големото Кралство Предна страна: Спортист кој добива ловорова круна од две женски особи
Задна страна: Свети Ѓорѓи како јава коњ
Раб: „Вогтон“, име на настан и победник
Мекенал, БертрамБертрам Мекенал Вогтон и синовите 33 4,4 021
1912 Стокхолм, Шведска Предна страна: Спортист кој добива ловорова круна од две женски особи
Задна страна: гласник кој ги отвора игрите со статуа на Пер Хенрик Линг зад него
Мекенал, БертрамБертрам Мекенал (Предна страна)
Ерик Линдберг (Задна страна)
К.К. Споронг и Ко 33,4 1,5 024
1920 Антверпен, Белгија Предна страна: Спортист држи ловорова круна и палмов лист
Задна страна: Статуа на Силвиј Брабо
Раб: име, настан, екипа, „Антверпен“, и датум
Дупон, ЖосуеЖосуе Дупон Косманс 59 4,4 079
1924 Париз, Франција Предна страна:спортист кој му помага на друг спортист да стане
Задна страна: харфа и друга придружна спортска опрема
Риво, АндреАндре Риво Париска ковачница 55 4,8 079
1928 Амстердам, Холандија Замисла: Трионфо
Забелешка: предниот изглед понекогаш видоизменет опстпјува со 2004 година, задниот изглед опстојува до 1972 година
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Холандска државна ковачница 55 3 066
1932 Лос Анџелес, САД Замисла: Трионфо Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Вајтхоаг И Хоаг 55,3 5,7 096
1936 Берлин, Германија Замисла: Трионфо
"B.H MAYER PFORZHEIM 990"
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Б.Х. Мајер 55 5 071
1948 Лондон, Големото Кралство Замисла: Трионфо Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Џон Пинашес 51,4 5,1 060
1952 Хелсинки, Финска Замисла: Трионфо
Раб: 916 M / Y6 (фабрички печат)
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Култакескус Ој 51 4,8 046,5
1956 Мелбурн, Австралија Замисла: Трионфо Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Кенет Лук 51 4,8 068
1960 Рим, Италија Замисла: Трионфо
Околу: бронзен ловоров венец и синџир од ловоров лист
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Артистис Фиорентини 68 6,5 211
1964 Токио, Јапонија Замисла: Трионфо Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли и Кошиба, ТошикакаТошикака Кошиба Јапонска ковачница 60 7,5 062
1968 Мексико, Мексико Замисла: Трионфо Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли 60 6 130
1972 Минхен, Германија Предна страна: 'Трионфо
Задна страна: Кастор и Полукс, синови близнаци на Зевс и Леда
Раб: името на победникот и спорт
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли (Предна страна)
Маркс, ГерхардГерхард Маркс (Задна страна)
Баварска ковачница 66 6,5 102
1976 Монтреал, Канада Предна страна: 'Трионфо
Задна страна: стилизирана ловорова круна и геслото на игрите во Монтреал
Раб: име на спортот
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли (Предна страна) Кралска канадска ковачница 60 5,8 154
1980 Москва, Русија Предна страна: 'Трионфо
Задна страна: стилизиран олимписки пламен и геслото на игрите во Москва
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли (Предна страна)
Постол, ИлјаИлја Постол (Задна страна)
Московска ковачница 60 6,8 125
1984 Лос Анџелес, САД Предна страна: 'Трионфо
Задна страна:олимписки спортист држен во воздух од страна на толпа
Забелешка: на задната страна е оригиналниот изглед на Касиоли
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли Џостенс, Инк 60 7,9 141
1988 Сеул, Јужна Кореја Предна страна: 'Трионфо
Задна страна: приказ на гулаб кој носи ловорово гранче и геслото на игрите во Сеул
Касиоли, ЏузепеЏузепе Касиоли (Предна страна) Корејска ковачница и корпорација за сигурносно печатење 60 7 152
1992 Барселона, Шпанија Предна страна: подновена верзија на 'Трионфо
Задна страна: геслото на игрите во Барселона
Корберо, КсавиерКсавиер Корберо Шпанска кралска ковачница 70 9,8 231
1996 Атланта, САД Предна страна: подновена верзија на 'Трионфо
Задна страна: стилизирано маслиново гранче, геслото на игрите во Атланта и „стогодишнината на олимписките игри“
Раб: „Атлантски комитет за Олимписки игри“
Малком Греар Рид и Бартон 70 5 181
2000 Сиднеј, Австралија Предна страна: подновена верзија на 'Трионфо
Задна страна: Сиднејската опера, Олимпискиот пламен и Олимписките прстени
Раб: име на настанот
Питраник, ВојчихВојчих Питраник Кралска австралиска ковачница 68 5 180
Податотека:Medaile Atlanta+Sydney 01.jpg
2004 Атина, Грција Предна страна: Ника со Панатенаико во позадина
Задна страна: Олимпискиот пламен, првите стихови на Пиндаровата Осма олимписка ода, и геслото на игрите во Атина
Воци, ЕленаЕлена Воци 60 5 135
2008 Пекинг, Кина Предна страна: Ника со Панатенаико во позадина
Задна страна: прстен од жад со геслото на игрите во Пекинг во центарот и детали поврзани со настанот на надворешниот раб
Јунг, СјаоСјао Јунг[18] Кинеска корпорација за печатење на пари и ковачница 70 6 200
2012 Лондон, Велика Британија Предна страна: Ника со Панатенаико во позадина
Задна страна: Темза и геслото на игрите во Лондон со закосени линии во позадината
Воткинс, ДејвидДејвид Воткинс Кралска ковачница 85 7 375–400

Изглед на медалите на Зимските олимписки игри[уреди | уреди извор]

Детали за медалите поединечно за сите Зимски олимписки игри:[3][19]

Игри Домаќин Детали Осмислувач(и) Ковачница[8] Пречник
(mm)
Дебелина
(mm)
Тежина
(g)
Слика
1924 Шамони, Франција Предна страна: Скијач кој држи скии и името на дизајнерот
Задна страна: информации за игрите
Бернард, РаулРаул Бернард Париска ковачница 055 04 075
1928 Сен Мориц, Швајцарија Предна страна: скијач обиколен од снегулки
Задна страна: маслинови гранчиња и детали за домаќинот
Хунервадел, АрнолдАрнолд Хунервадел Хугуенин Фрерас 050,4 03 051
1932 Лејк Пласид, САД Предна страна: Ника со Андирондак во позадината
Задна страна: ловорови листови и детали за домаќинот
Облик: кружен но не со правилен раб
Робинс Компани 055 03 051
1936 Гармиш-Партенкирхен, Германија Предна страна: Ника на двоколка влечена од коњ правејќи лак над зимската олимписка опрема
Задна страна: големи олимписки прстени
Клајн, РихардРихард Клајн Deschler & Sohn 100 04 324
1948 Сен Мориц, Швајцарија Предна страна: олимпискиот факел со снегулка во позадината и олимпиското мото Китиус, Алтиус, Фортиус
Задна страна: снегулка и детали за домаќинот
Дроз, Пол АндреПол Андре Дроз Хугенин Фререс 060,2 03,8 103
1952 Осло, Норвешка Предна страна: олимписки факел и олимпиското мото Китиус, Алтиус, Фортиус
Задна страна: пиктограм на Градската куќа во Осло со три снегулки и детали за домаќинот
Фалиреус, ВасосВасос Фалиреус and Иван, КнутКнут Иван Мартинсен 070 03 137,5
1956 Кортина д’Ампезо, Италија Предна страна: „идеална жена“ и детали од домаќинот
Задна страна: голема снегулка со Помагагнон во позадината, и олимпиското мото Китиус, Алтиус, Фортиус, и други дополнителни детали за домаќинот
Афер, КонстантиноКонстантино Афер Лориоли Брос. 060,2 03 120,5
1960 Сква Вали, САД Предна страна: главите на маж и женасо детали од домаќинот во позадината
Задна страна: големи олимписки прстени, олимпиското мото Китиус, Алтиус, Фортиус, и името на спортот
Џонс, ХерффХерфф Џонс Херф Џонс Компани 055,.3 04,3 095
1964 Инсбрук, Австрија Предна страна: планините Торлауф, „Инсбрук 1964“, и „Торлауф“
Задна страна: олимписки прстени над амблемот на Инсбрук со детали на домаќинот
Куфал, МартаМарта Куфал (Предна страна)
Цеглер, АртурАртур Цеглер (Задна страна)
Австриска ковачница 072 04 110
1968 Гренобл, Франција Предна страна: Tтри снегулки и амблем на Гренобл со црвена роза со детали од домаќинот
Задна страна: стилизирана слика од секој спорт
Екскофон, РоџерРоџер Екскофон Париска ковачница 061 03,3 124
1972 Сапоро, Јапонија Предна страна: пиктограм со линии во снегот
Задна страна: снегулка, сонце, и олимписките прстени
Облик:квадрат со брановидни линии
Казуми, ЈагиЈаги Казуми (Предна страна)
Танака, ИкоИко Танака (Задна страна)
Ковачницата при министерството за финансии 057,3 x 61,3 05 130
1976 Инсбрук, Австрија Предна страна: олимписките прстени нас амблемот на Инсбрук со детали на домаќинот
Задна страна: Алпите, Бергизел, и олимпискиот пламен
Куфал, МАртаМАрта Куфал (Предна страна)
Цеглер, АртурАртур Цеглер (Задна страна)
Австриска ковачница 070 05,4 164
1980 Лејк Пласид, САД Предна страна: олимпискиот факел пред Андриодак
Задна страна: шишарка и логото на домаќинот
Тифани и Ко. Медалик Арт Компани 081 06,1 205
1984 Сараево, Југославија Предна страна: логтот на настанот со детали за домаќинот
Задна страна: глава на спортист со ловорова круна
Облик: кружен но сместен во голем заоблен правоаголен облик
Митриќ, НебојшаНебојша Митриќ Златара Мајданпек и Завод за изработка на ковани пари 71,1 x 65,1 03,1 164
1988 Калгари, Канада Предна страна: лого од настанот со детали во позадината
Задна страна: два лика, едниот носи ловоров а другиот шлем направен од спортска опрема
Питер, ФридрихФридрих Питер Џостенс 069 05 193
1992 Албертвил, Франција Предна страна: стакло во метал, на кои се прикажани олимписките прстени пред планините
Задна страна: задната страна од стаклениот дел
Лалик, РенеРене Лалик Рене Лалик 092 09,1 169
1994 Лилихамер, Норвешка Спаргамит делумно прекриен со злато, едната страна ги прикажува олимписките прстени со детали од домаќинот а на другата страна е прикажан спортот за кој е освоен медалот на и амблемот на игрите Ханеволд, ИнгјердИнгјерд Ханеволд Мартинсен 080 08,5 131
1998 Нагано, Јапонија Предна страна: делумно лакиран, го прикажува амблемот на игрите
Задна страна: главно лак, со амблемот на игрите над планините Шиншу
Ито, ТакешиТакеши Ито Центар за изработка Кисо Кураши 080 08 261
2002 Солт Лејк Сити, САД Предна страна: спортист кој го носи олимпискиот факел излегува од пламенот
Задна страна: Ника држи победниќки лист со детали од спортот
Облик: неправилен круг, како карпите во реките во Јута
Гивен, СкотСкот Гивен, Аксиом Дизајн О.К. Танер 085 10 567
2006 Торино, Италија Предна страна: графички елементи од игрите
Задна страна: пиктограм на одреден спорт
Облик: кружен со празнина која претставува плоштад
Кватрини, ДариоДарио Кватрини Отавијани 107 10 469
2010 Ванкувер, Канада Предна страна: поединечно претставен дел од уметноста на првите народи, со што секој медал бил единствен
Задна страна: амблем на игрите и детали за спортот
Облик: кружен но со вдлабнатини
Хант, КоринаКорина Хант и Арбел, ОмерОмер Арбел Кралска канадска ковачница 100 06 500–576
2014 Сочи, Русија Предна страна: „крпено платно“ на кое се претставени различни предели од Русија
Задна страна: името на спортот на англиски и логото на Сочи
Облик: кружен
АДАМАС АДАМАС[20] 100 10 460, 525, 531

Медали за учество[уреди | уреди извор]

Уште од почетокот на современите олимписки игри спортистите и нивните придружници, па дури и официјални лица, и одредени доброволци вклучени во планирањето и спроведувањето на игрите им биле доделувани специјални медали и дипломи. Како и медалите за победниците и овие медали се менуваат за секоја олимпијада, при што тие се различни за Зимските и Летните олимписки игри.[21]

Галерија[уреди | уреди извор]

Доделување[уреди | уреди извор]

Џим Торп го добива својот медал на 2012 година.

Доделувањето на медалите и наградите се има изменувано значителоно сè до 1932 година во Лос Анџелес го вовеле она што ќе стан стандард. Пред 1932 година сите медали биле доделувани на церемонијата на затворањето на игрите, при што спортистите носеле вечерно здолниште на првите неколку игри. Првично доделувачот на медалите бил во една положба додека пак спортистите минувале пред него за да ги добијат медалите. Победничкиот подиум бил воведен по лични препораки на Анри де Баје-Латур во 1931 година, кој го видел како се употребува на Британските империјални игри 1930 година.[23] Победникот е во средината и највисоко, добитникот на сребрениот медал е на десната страна а добитникот на бронзениот медал е на левата страна.[23] На Зимските олимписки игри 1932 година, медалите биле доделувани при свеченостите по повод затворањето на игрите, при што спортистите последователно се качувале на подиумот. На Летните олимписки игри, натпреварувачите во Колосеумот во Лос Анџелес ги добивале меалите веднаш по секој настан за првпат натпреварувачите од останатите стадиони доашале наредниот ден во Колосеумот за да ги добијат своите медали.[8][23] На подоцнежните игри имало победнички подиуми на секој стадион.

На Летните олимписки игри 1960 во Рим, Италија биле првите на кои медалите биле ставани на вратот на спортистите. Медалите виселе на вратот со помош на синџирчиња од ловорови листови, додека сега пак се обесени на обоена панделка.[16] Кога игрите биле одржани во Атина во 2004 година на натпреварувачите на подиумот им била доделувани и сплетени венчиња од маслинови гранки.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Theophrastus, Enquiry into Plants, IV.13.2: 'the wild-olive [kotinos] at Olympia, from which the wreaths for the games are made".
 2. Pausanias, Description of Greece, 5.7.7
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 London 2012: Olympic medals timeline, BBC News. Retrieved 27 July 2011.
 4. De Coubertin, Pierre; Timoleon J. Philemon, N.G. Politis and Charalambos Anninos (1897). The Olympic Games: BC 776–AD 1896 (PDF). The Olympic Games in 1896 - Second Part. Athens: Charles Beck. стр. 232–4.
 5. “After this followed the distribution of the second prizes. The King presented each winner with a bronze medal and a laurel branch.” (English version) But: “Darauf treten die zweiten Sieger einzeln heran und empfangen aus den Händen des Königs einen Lorbeerzweig und eine kupferne Medaille” (German version) Pierre de Coubertin and others, The Olympic Games In 1 8 9 6, Athens , London, Leipzig 1897, p.114 and p. 115. In: The Olympic Games B.C. 776. — A. D. 1896. Part II
 6. „Athens 1896–Medal Table“. International Olympic Committee. Посетено на 2008-05-05.
 7. Mallon, Bill (1998). The 1900 Olympic Games, Results for All Competitors in All Events, with Commentary. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company, Inc., Publishers. ISBN 0-7864-0378-0.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Report 268. International Olympic Committee. 31 January 2002. Retrieved 11 September 2011.
 9. 9,0 9,1 9,2 The fine art of victory, Powerhouse Museum. Retrieved 11 September 2011.
 10. http://www.dendritics.com/scales/metal-calc.asp
 11. [1] Архивирано на 21 мај 2013 г. Luxlist. Retrieved 11 November 2012
 12. 12,0 12,1 Winner's medal for the 1948 Olympic Games in London, Olympic.org. Retrieved 5 August 2011.
 13. Olympic Summer Games Medals, Athens Info Guide. Retrieved 27 July 2011.
 14. Greek anger at Olympic medal design, [The Daily Telegraph. Retrieved 5 August 2011.
 15. Athens' New Olympic Medal Design Win IOC's Nod, People Daily. Retrieved 5 August 2011.
 16. 16,0 16,1 16,2 Olympic Summer Games Medals From Athens 1896 to Beijing 2008. International Olympic Committee. April 2010. Retrieved 10 September 2011.
 17. Magnay, Jacquelin. London 2012 Olympics: medal designs unveiled. The Telegraph. 27 July 2011. Retrieved 11 September 2011.
 18. Xiao Yong Архивирано на 27 август 2011 г.. icograda. Retrieved 11 September 2011.
 19. Olympic Winter Games Medals from Chamonix 1924 to Vancouver 2010. International Olympic Committee. April 2011. Retrieved 11 September 2011.
 20. The Sochi Olympic medals introduced by the ADAMAS jewelry company на YouTube
 21. Olympic Museum
 22. http://www.forbes.com/sites/anthonydemarco/2012/07/26/a-closer-look-at-the-olympic-gold-medal/
 23. 23,0 23,1 23,2 . "A Research Note on the Origins of the Olympic Victory Podium" (PDF).  (консултирано на 12 September 2013) Архивирано на 2 февруари 2014 г. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-02-02. Посетено на 2015-11-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]