Олга Рудник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Олга Рудник

Олга Рудник (украински: Ольга Рудник; род. 1961) — украински историчар, локален историчар, педагог; истражувач на историјата на Виничка Област, особено наИлинечки и Оративски регионот; живее и работи во селото Паријивка, Илинечки реон Виничката Област.

Работела како професор по историја во училиштата во селата Хоришни Шеривци во Буковина, Бабин, Паријивка, градот Илинци, раководител на групата за локална историја во училишната куќа Илинечки реон за ученици и младинци.

Таа постојано учествуваше во окружните комисии за составување на Речник на историски и културни споменици на Виничката Област, Книга за сеќавање на жртвите на Холодомор од 1932-1933 година.

Таа објави фото албум „Илинечки реон: страници на историјата и културата“, албум за водич со туристички рути „Патување во Виничката Област“, истражување за историјата на украинското ослободително движење од XVII-XX век. „Регион на реката Соб: малку познати страници на историјата“, книгата „Есеи за историјата на развојот на образованието. Илинечки реон“, „Територија на реката Соб - Илинечки реон“ (2019)[1]; има голем број студии за историјата на Илинечки реон и Оративски реон, кои беа објавени во периодични списанија.

Таа е една од авторите на грбот на градот Илинци и грбот на Илинечки реон .

Извори[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]