Прејди на содржината

Окрузи во Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Унгарија административно е поделена на 20 региони од кои 19 се окрузи (на унгарски: megyék, еднина: megye), а другата административна единица е главниот град (főváros): Будимпешта. Понатаму е поделена на 173 подрегиони (kistérségek), со Будимпешта како посебен подрегион.

Поделба[уреди | уреди извор]

Постојат 23 града кои управуваат со округот (megyei jogú városok, singular: megyei jogú város), понекогаш нарекувани и урбани окрузи. Локалните власти на овие градови имаат проширени надлежности, но тие не се независни територијални единици.

Окрузите во Унгарија.
Окрузите во Унгарија.
Име на округот Главен град Површина
(км2)
Население Движење на населението Градови/
села
Бач-Кишкун Кечкемет 8,445 541,584 64 119
Барања Печ 4,430 402,260 91 301
Бекеш Бекешчаба 5,631 392,845 70 75
Боршод-Абауј-Земплен Мишколц 7,247 739,143 102 355
Чонград Сегед 4,263 425,785 100 60
Фејер Секешфехервар 4,359 428,579 98 108
Ѓер-Мошон-Шопрон Ѓер 4,208 440,138 105 182
Хајду-Бихар Дебрецин 6,211 550,265 89 82
Хевеш Егер 3,637 323,769 89 119
Јас-Наѓкун-Солнок Солнок 5,582 413,174 74 75
Комаром-Естергом Татабања 2,265 315,886 139 76
Ноград Шалготарјан 2,546 218,218 86 129
Пешта Будимпешта 6,393 1,124,395 176 186
Шомоѓ Капошвар 6,036 334,065 55 244
Саболч-Сатмар-Берег Њиреѓхаза 5,936 583,564 98 228
Толна Сексард 3,703 247,287 67 108
Ваш Сомбатхељ 3,336 266,342 80 216
Веспрем Веспрем 4,493 368,519 82 217
Зала Залаегерсег 3,784 269,705 78 257

Постојат уште 5 града кои можат да управуваат со округот во кој се наоѓаат. Тоа се:

Поврзано[уреди | уреди извор]