Општини во Источен Тимор

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Окрузи во Источен Тимор)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на окрузите во Источен Тимор

Источен Тимор се дели на 13 општини.[1] Општините потоа се поделени на административни места (порано подокрузи), а тие пак, на сукоа (села).

Округ Површина
(км²)
Домаќинства Население
(2004)
Население
(2008)[2]
Густина
жит/км²[3]
1 Ајлеу &10000000000000729000000729 &100000000000077450000007.745 &1000000000003792600000037.926 &1000000000004572400000045.724 52,0
2 Ајнару &10000000000000797000000797 &1000000000001152700000011.527 &1000000000005247600000052.476 &1000000000006240700000062.407 65,8
3 Баукау &100000000000014940000001.494 &1000000000002265900000022.659 &10000000000100326000000100.326 &10000000000113748000000113.748 67,2
4 Бобонару &100000000000013680000001.368 &1000000000001839700000018.397 &1000000000008303400000083.034 &1000000000009378700000093.787 60,7
5 Викеке &100000000000017810000001.781 &1000000000001511500000015.115 &1000000000006524500000065.245 &1000000000007295000000072.950 36,6
6 Дили &10000000000000372000000372 &1000000000003157500000031.575 &10000000000173541000000173.541 &10000000000212469000000212.469 466,5
7 Ермера &10000000000000746000000746 &1000000000002116500000021.165 &10000000000103199000000103.199 &10000000000118671000000118.671 138,3
8 Кова Лима &100000000000012260000001.226 &1000000000001182000000011.820 &1000000000005281800000052.818 &1000000000006276400000062.764 43,1
9 Лаутен &100000000000017020000001.702 &1000000000001299800000012.998 &1000000000005592100000055.921 &1000000000006534900000065.349 32,9
10 Ликиса &10000000000000543000000543 &1000000000001106300000011.063 &1000000000005483400000054.834 &1000000000006992500000069.925 101,0
11 Манатуту &100000000000017060000001.706 &100000000000083380000008.338 &1000000000003671900000036.719 &1000000000004121700000041.217 21,5
12 Мануфахи &100000000000013250000001.325 &100000000000089010000008.901 &1000000000004495000000044.950 &1000000000005399500000053.995 33,9
13 Окуси &10000000000000815000000815 &1000000000001365900000013.659 &1000000000005746900000057.469 &1000000000006773600000067.736 70,5

Во 2003 г. претрпиле промена границите помеѓу Кова Лима и Ајнару и помеѓу Баукау и Викеке.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Податоците се водат според пописот од 2004 г. и проценките од 2008 г. на Националната статистичка управа на Тимор-Леште: Предносни табели на окрузите Архивирано на 29 септември 2007 г. (англиски)
  2. проценка
  3. Густината се однесува на состојбата на населението според пописот во 2004 г.