Окрузи и населби во Берлин

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Окрузи во Берлин)
Карта на окрузите и населбите во Берлин

Берлин има статус на град и на сојузна покраина. Со административната реформа во 2001 г. тој е поделен на 12 окрузи (германски: Bezirke) со свои месни управи.

Секој округ има окружен совет (Bezirksamt) со пет советници (Bezirksstadträte) и окружен градоначалник (Bezirksbürgermeister). Советот го бира окружно собрание (Bezirksverordnetenversammlung). Окружната управа има ограничена надлежност и е подредена на повисоката градска управа на Берлин. Окружните градоначалници членуваат во Градоначалнички совет (Rat der Bürgermeister) возглавен од градскиот градоначалник и го советува Сенатот на Берлин.

Историја[уреди | уреди извор]

Поранешните 23 окрузи на Берлин (1990–2000)

Секој округ има по неколку официјално признаени населби (Ortsteile). Тие некогаш биле одделни градови или села, кои во 1920 г. се обединиле согласно Законот за Голем Берлин, и со тоа му на дале основа денешниот град како покраина. Населбите немаат никакви овластувања, туку се признаени од градот и окрузите за плански или статистички цели. Жителите се препознаваат во населбата во која живеат многу повеќе отколку во округот. Населбите имаат свои маала кои немаат службен статус, но сепак се земаат предвид при планирање и статистика.

Со создавањето на Голем Берлин во 1920 г. градот бил поделен на 20 окрузи, претжено наречени според најголемата населба во секој од нив, и кој претходно бил свој град или општина; други, како Кројцберг и Пренцлауер Берг, се наречени по природни топоними.

Во 2000 г. градот имал 23 окрузи поради трите нови окрузи создадени во Источен Берлин. Во 2001 г. е направена реформа со која бројот на окрузи е сведен на 12.

Окрузи[уреди | уреди извор]

На табелава се прикажани дванаесетте окрузи на Берлин:[1]

Округ Население
(2010)
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
Карта
Шарлотенбург-Вилмерсдорф 319.628 64,72 4.878 Карта на окрузите во Берлин
Фридрихсхајн-Кројцберг 268.225 20,16 13.187
Лихтенберг 259.881 52,29 4.952
Марцан-Хелерсдорф 248.264 61,74 4.046
Мите 332.919 39,47 8.272
Нојкелн 310.283 44,93 6.804
Панков 366.441 103,01 3.476
Рајникендорф 240.454 89,46 2.712
Шпандау 223.962 91,91 2.441
Штеглиц-Целендорф 293.989 102,50 2.818
Темпелхоф-Шенеберг 335.060 53,09 6.256
Трептов-Кепеник 241.335 168,42 1.406


Грбови[уреди | уреди извор]

Сите грбови на берлинските окрузи имаат штит од шпански облик со градобранска круна: црвен градобран со 3 кули на кој во средината е претставен грбот на Берлин.

Coat of arms of Charlottenburg-Wilmersdorf.svg
Шарлотенбург-Вилмерсдорф
Coat of arms of borough Friedrichshain-Kreuzberg.svg
Фридрихсхајн-Кројцберг
Coat of arms of borough Lichtenberg.svg
Лихтенберг
Coat of arms of borough Marzahn-Hellersdorf.svg
Марцан-Хелерсдорф
Coat of arms of borough Mitte.svg
Мите
Coat of arms of borough Neukoelln.svg
Нојкелн
Coat of arms of borough Pankow.svg
Панков
Coat of arms of borough Reinickendorf.svg
Рајникендорф
Coat of arms of borough Spandau.svg
Шпандау
Coat of arms of borough Steglitz-Zehlendorf.svg
Штеглиц-Целендорф
Coat of arms of borough Tempelhof-Schoeneberg.svg
Темпелхоф-Шенеберг
Coat of arms of borough Treptow-Koepenick.svg
Трептов-Кепеник

Населби[уреди | уреди извор]

Во 2012 г. дванаесетте окрузи имале вкупно 96 официјално признаени населби (Ortsteile). Речиси сите тие се поделени на маала (Ortslagen, Teile, Stadtviertel, Orte итн.). Најголема населба е Кепеник (34,9 км2), а најмала е Ханзафиртел (0,53 км2). Најнаселена е Нојкелн (154.127 жит. во 2009 г.), а најслабо населена е Малхов (450 жит. во 2008 г.).[2]

(01) Мите
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
DEU Berlin-Mitte (district) COA.svg (0101) Мите 10,70 79.582 7.445 Окружна карта на Мите
Coats of arms of None.svg (0102) Моабит 7,72 69.425 8.993
Coats of arms of None.svg (0103) Ханзафиртел 0,53 5.889 11.111
Coat of arms de-be tiergarten 1955.png (0104) Тиргартен 5,17 12.486 2.415
Coat of arms de-be wedding 1955.png (0105) Вединг 9,23 76.363 8.273
Coats of arms of None.svg (0106) Гезундбрунен                                 6,13 82.729 13.496


(02) Фридрихсхајн-Кројцберг
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Coat of arms de-be friedrichshain 1991.png (0201) Фридрихсјан                                   9,78 114.050 11.662 Окружна карта на Фридрихсхајн-Кројцберг
DEU Kreuzberg (district) COA.svg (0202) Кројцберг 10,40 147.227 14.184


(03) Панков
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
DEU Prenzlauer Berg (Bezirk) COA.svg (0301) Пренцлауер Берг 11,00 142.319 12.991 Окружна карта на Панков
DEU Weißensee (district) COA.svg (0302) Вајсензе 7,93 45.485 5.736
Coats of arms of None.svg (0303) Бланкенбург 6,03 6.550 1.086
Coats of arms of None.svg (0304) Хајнерсдорф 3,95 6.580 1.666
Coats of arms of None.svg (0305) Каров 6,65 18.258 2.746
Coats of arms of None.svg (0306) Приградска населба Малхов             5,68 1.166 205
Coat of arms de-be pankow 1987.png (0307) Панков 5,66 55.854 9.868
Coats of arms of None.svg (0308) Бланкенфелде 13,40 1.917 144
Coat of arms de-be buch 1987.png (0309) Бух 18,20 13.188 727
Coat of arms de-be buchholz 1987.png (0310) Френцезиш Буххолц 12,00 18.766 1.560
Coat of arms de-be niederschoenhausen 1987.png (0311) Нидершенхаузен 6,49 26.903 4.145
Coat of arms de-be rosenthal 1987.png (0312) Розентал 4,90 8.933 1.823
Coats of arms of None.svg (0313) Вилхелмсру 1,37 7.216 5.267


(04) Шарлотенбург-Вилмерсдорф
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
DEU Charlottenburg (district) COA.svg (0401) Шарлотенбург 10,60 118.704 11.198 Окружна карта на Шарлотенбург-Вилмерсдорф
DEU Wilmersdorf (district) COA.svg (0402) Вилмерсдорф 7,16 92.815 12.963
Sin escudo.png (0403) Шмаргендорф 3,59 19.750 5.501
Sin escudo.png (0404) Груневалд 22,30 10.014 448
Sin escudo.png (0405) Вестенд 13,50 37.883 2.800
Sin escudo.png (0406) Шарлотенбург-Север                         6,20 17.327 2.795
Sin escudo.png (0407) Халензе 1,27 13.966 10.997


(05) Шпандау
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Sin escudo.png (0501) Шпандау 8,03 33.433 4.164 Окружна карта на Шпандау
Sin escudo.png (0502) Хазелхорст 4,73 13.668 2.891
Sin escudo.png (0503) Зименсштат 5,66 11.388 2.012
Sin escudo.png (0504) Штакен 10,90 41.470 3.810
Sin escudo.png (0505) Гатов 10,10 3.908 386
Sin escudo.png (0506) Кладов 14,80 13.628 922
Sin escudo.png (0507) Хакенфелде 20,40 26.337 1.292
Sin escudo.png (0508) Фалкенхагенер Фелд                         6,88 34.778 5.056
Sin escudo.png (0509) Вилхелмсштат 10,40 37.080 3.558


(06) Штеглиц-Целендорф
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
DEU District Steglitz COA.svg (0601) Штеглиц 6,79 70.555 10.391 Окружна карта на Штеглиц-Целендорф
Sin escudo.png (0602) Лихтерфелде                                       18,20 78.338 4.300
Sin escudo.png (0603) Ланквиц 6,99 40.385 5.778
Coat of arms de-be zehlendorf 1956.png (0604) Целендорф 18,80 57.902 3.075
Sin escudo.png (0605) Далем 8,39 14.966 1.784
Sin escudo.png (0606) Николасзе 19,60 15.899 811
Sin escudo.png (0607) Ванзе 23,70 9.044 382


(07) Темпелхоф-Шенеберг
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Coat of arms de-be schoeneberg 1956.png (0701) Шенеберг                                       10,60 116.743 11.003 Окружна карта на Темпелхоф-Шенеберг
Sin escudo.png (0702) Фриденау 1,65 26.736 16.204
DEU District Tempelhof COA.svg (0703) Темпелхоф 12,20 54.382 4.458
Sin escudo.png (0704) Мариендорф 9,38 48.882 5.211
Sin escudo.png (0705) Мариенфелде 9,15 30.151 3.295
Sin escudo.png (0706) Лихтенраде 10,10 49.451 4.896


(08) Нојкелн
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Sin escudo.png (0801) Нојкелн 11,70 154.127 13.173 Окружна карта на Нојкелн
Sin escudo.png (0802) Бриц 12,40 38.334 3.091
Sin escudo.png (0803) Буков 6,35 38.018 5.987
Sin escudo.png (0804) Рудов 11,80 41.040 3.478
Sin escudo.png (0805) Гропиусштат                                       2,66 35.844 13.475


(09) Трептов-Кепеник
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Coat of arms de-be treptow 1992.png (0901) Алт-Трептов 2,31 10.426 4.513 Окружна карта на Трептов-Кепеник
Sin escudo.png (0902) Плентервалд 3,01 10.618 3.528
Sin escudo.png (0903) Баумшуленвег 4,82 16.780 3.481
Coat of arms de-be johannisthal 1987.png (0904) Јоханистал 6,54 17.650 2.699
Sin escudo.png (0905) Нидершеневајде                           3,49 10.043 2.878
Sin escudo.png (0906) Алтглинике 7,89 26.101 3.308
Sin escudo.png (0907) Адлерсхоф 6,11 15.112 2.473
Sin escudo.png (0908) Бонсдорф 6,52 10.751 1.649
Coat of arms de-be oberschoeneweide 1987.png (0909) Обершеневајде 6,18 17.094 2.766
DEU Köpenick (district) COA.svg (0910) Кепеник 34,90 59.201 1.695
Coat of arms de-be friedrichshagen 1987.png (0911) Фридрихсхаген 14,00 17.285 1.233
Coat of arms de-be rahnsdorf 1987.png (0912) Рансдорф 21,50 8.891 414
Sin escudo.png (0913) Гринау 9,13 5.482 600
Wappen Müggelheim (Berlin).png (0914) Мигелхајм 22,20 6.350 286
Coat of arms de-be schmoeckwitz 1987.png (0915) Шмеквиц 17,10 4.117 240


(10) Марцан-Хелерсдорф
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Coat of arms de-be marzahn 1992.png (1001) Марцан 19,50 102.398 5.240 Окружна карта на Марцан-Хелерсдорф
Sin escudo.png (1002) Бисдорф 12,40 24.543 1.973
Sin escudo.png (1003) Каулсдорф 8,81 18.732 2.126
Coat of arms de-be mahlsdorf 1987.png (1004) Малсдорф 12,90 26.852 2.075
Coat of arms de-be hellersdorf 1992.png (1005) Хелерсдорф                                         8,10 72.602 8.963


(11) Лихтенберг
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Coat of arms de-be friedrichsfelde 1987.png (1101) Фридрихсфелде 5,55 50.010 9.011 Окружна карта на Лихтенберг
Sin escudo.png (1102) Карлсхорст 6,60 21.329 3.232
Coat of arms de-be lichtenberg 1987.png (1103) Лихтенберг 7,22 32.295 4.473
Sin escudo.png (1104) Фалкенберг 3,06 1.164 380
Sin escudo.png (1106) Малхов 1,54 450 292
Sin escudo.png (1107) Вартенберг 6,92 2.433 352
Sin escudo.png (1109) Ној-Хоеншенхаузен                   5,16 53.698 10.407
Coat of arms de-be hohenschoenhausen.png (1110) Алт-Хоеншенхаузен 9,33 41.780 4.478
Sin escudo.png (1111) Фенпфул 2,12 30.932 14.591
Sin escudo.png (1112) Румелсбург 4,52 17.567 3.887


  • Броевите 1105 и 1108 (овој за поранешната населба Хоеншенхаузен) не се доделени
(12) Рајникендорф
Населба Површина
(км2)
Население
(2008)
Густина
(жит/км2)
Карта
Sin escudo.png (1201) Рајникендорф 10,50 72.859 6.939 Окружна карта на Рајникендорф
Sin escudo.png (1202) Тегел 33,70 33.417 992
Sin escudo.png (1203) Конрадсхее 2,20 5.997 2.726
Sin escudo.png (1204) Хајлигензе 10,70 17.641 1.649
Wappen-frohnau.jpg (1205) Фронау 7,80 17.025 2.183
WappenvoHermsdorf.jpg (1206) Хермсдорф 6,10 16.503 2.705
Sin escudo.png (1207) Вајдманслуст 2,30 10.022 4.357
Sin escudo.png (1208) Либарс 5,00 4.915 983
Coat of arms de-be wittenau 1905.svg (1209) Витенау 5,87 22.696 3.866
Sin escudo.png (1210) Меркишес Фиртел                             3,20 35.206 11.002
Coat of arms de-be Borsigwalde.jpg (1211) Борзигвалде                             2,03 6.432 3.168


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]