Прејди на содржината

Околина (системи)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во науката и инженерството, систем е дел од вселената што се проучува, додека околинета е остатокот од вселената што лежи надвор од границите на системот. Познат е и како соседство, а во термодинамиката како резервоар. Во зависност од типот на системот, тој може да комуницира со околината преку размена на маса, енергија (вклучувајќи топлина и работа), линеарен импулс, момент на импулсот, електричен полнеж или други зачувани својства. Во некои дисциплини, како што е теоријата на информации, може да се разменуваат информации. Околината се занемарува при анализата на системот, освен во однос на овие замодејства.

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]