Означена мрежна магистрала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обележано движење во означената мрежна магистрала

Означена мрежна магистрала е мрежна имплементација на прстенест протокол преку "виртуелен прстен" на коаксијален кабел. Знакот е раздвоен наоколу на мрежни јазли и само јазолот кој има знак може да пренесува. Ако јазолот не мора да испрати ништо, знакот е пренесен на следниот јазол преку виртуелен прстен. Секој јазол мора да ја знае адресата на својот сосед во прстенот, посебен протокол е потребен за да ги извести другите јазли за врската и дисврската од прстенот.

Означената мрежна магистрала беше стандардизирана од IEEE стандард 802.4. Тоа главно се користи за индустриски апликации. Означената мрежна магистрала беше користена од страна на General Motors за нивните Manufacturing Automation Protocol (MAP) напори за стандардизација.[1] Оваа примена на концепти се користи во прстен мрежите. Главната разлика е во тоа што крајните точки на магистралата не се допираат за да формираат физички прстен.

Поради тешкотиите при ракување со уредот, грешките и додавање на нова станица, означената магистрала има репутација на несигурна и тешко да се надополни.[2]

Со цел да се гарантира доцнењето на пакетите и преносот на протокол, изменета магистрала беше предложена во производство на системи за автоматизација и флексибилен производствен систем (FMS).

Начинот за вршење на Интернет протокол на оваа магистрала беше развиен.[3]

The IEEE 802.4 Working Group е расформирана.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (February 1988). "The IEEE token bus-A performance bound on GM MAP".
  2. „Token Bus and Token Ring“. Посетено на 2012-03-21.
  3. RFC 1042
  4. „IEEE 802 Working Group & Executive Committee Study Group Home Pages“. IEEE 802 LAN/MAN Standards Committee. Посетено на 2012-03-21.