Озер Далим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Синагогата Озер Далим по Првата светска војна

Озер Далим — еврејско добротворно здружение од Битола[1]. Го основал Овадија Јосеф Перера во 1894 година за помош на сиромашните членови на заедницата. Функционирало врз принципот на заемност: сите членови (и сиромашните и богатите) плаќале членарина по еден металик (1/4 грош). Здружението ангажирало лекари што ги посетувале сиромашните Евреи. Семејството Арути ја изградило синагогата „Озер Далим“ од која сите парични прилози оделе за фондот на организацијата[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ѓорѓи Цолев Димовски, Битолските Евреи, Битола, 1993
  2. Mark Cohen, Last Century of a Sephardic Community. The Jews of Monastir 1839–1943, New York, 2003