Оденвалд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Каменолом Бројберг во Хајнштат

Оденвалд е една од планининито од Средногермански планински масив во Хесен, Баварска и Баден-Виртемберг.

Географска положба[уреди | уреди извор]

Оденвалд лега помеѓу Горнорајнската долина на север, Бергштрасе на запад, реката Мајна на исток и Крајгау на југ. Дел од Оденвалдите јужно од долинатана реката Некар се нарекува и мал Оденвалд.

Север и запад на Оденвалдите припаѓаат на Хесен, додека јужните и источните делови се протегаат во вдлабнатината Долна Франконија и Баден.

Геологија[уреди | уреди извор]

Оденвалд како дел од средниот планински масив припаѓа на Варијшките планини кои во добата на палеозоик, пред околу 300 милиони години, се протегале во поголемите делови на Европа. Тој голем планински масив настанал со сударување на континенталните плати на Европа и Африка. После околу 100 милиони години, тој планински масив повторно се снижува, кога се ствара тн. Германско залеѓе. Во тоа подручје, во кое се ствараат големи наслаги од шарен песковит седимент, а подоцна и школкасто-варовнички наслаги на пра-море кое во тоа доба настанало. Тој слој е заклучно прекриен со наслаги на седименти на бронзаното доба кога се формира тн. јужногерманско седиментно подручје.

Пред некои 180 милиони години на подручјето на денешниот Оденвалд нивото на почвата повтпрно се издига, се ствараат ридови и планини, со што делимично се откриваат сите седиментни слоеви кои се во целиот Оденвалд и денес видливи.

Пред 50-60 милиони години тоа подручје постанува вулкански активно. Типични примери за врвовите настанати во тоа време се ридовите Оцберг и Каценбукел. Тогаш се уздуж геолошките потреси настанале и реките Гешпренц и Вешниц.

Отприлика во исто време средноевропската континетална плата постнува активна и тогаш настануваат новите геолошки промени: настануваат Горнорајнската вдлабнатина и планинскиот масив Оденвалд.

Историја[уреди | уреди извор]

 • Околу 400. п. н. е.: Келти те ја населуваат целата јужна Германија. Скоро целиот Оденвалд е прекриен со прашуми и ненаселен. Германите ги потиснуваат Келтите во западниот правец, преку реката Рајна во правецот на Франција.
 • Околу70 година: Римјаните го завземаат југоисточнот дел од Оденвалд.
 • Околу 130 година: Под римскиот крал Адријан (117-138) се основува лимес Некар-Оденвалд. Деловите на Оденвалд се составен дел од римската провинције на Горната Германија.
 • Око 155 година: Лимес се помера околу 30 -{km}- на исток.
 • 260 година: Распад на римското царство. Алеманите продираат и во Оденвалд и се населуваат позмеѓу Мајна и Некар. После доаѓаат и Франците.
 • 5 век: Франци, под Клодвиг -{I.}- ја делат земјата на гауе (територијално-географска и административна подела).
 • 7 век/8 век: Продор на христијанство (Пирминијус, Бонифацијус). Заблагодарувајќи на погодното земјиште, се развива полјоделство и се осниваат многу населби. Каменитите делови на Оденвалдите остануваат уште ненаселени.
 • 9 век: Границата на населбите продирува и на камените делове на Оденвалдите.


Име[уреди | уреди извор]

Пореклото на името „Оденвалд“ сеуште не е разјаснет. Постојат повеќе теории:

 • По „Одиновата шума“ (-{Odin's-Wald}-). Проблемот на таа теорија е дека Один на јужногерманските простори долго време или исклучиво е нарекуван вотан.
 • По римската административна единица „Цивитас Аудериензум“ (-{Civitas Auderiensium}-), во која се наоѓал Оденвалд. Име на таа административна единица би можело да потекнува од племето „Аудеријенаса“ (-{Auderienser}-).
 • и останати теории

Ридови[уреди | уреди извор]

Мелибокус
 • Каценбукел (626 m)
 • Нојнкирхеровиот вис (605 m)
 • Хардберг (593 m)
 • Штифеловиот вис (589 m)
 • Тром (577 m)
 • Керберг (576 m)
 • Кенигштул (567,8 m) (Хајделберг)
 • Кинцерт (553 m)
 • Белиоот камен (550 m)
 • Висока осматрачница (548 m)
 • Глава Шпесарта (547 m)
 • Соколовиот рид (546 m)
 • итн.

Реки[уреди | уреди извор]

Најдолгите реки на Оденвалдите се:

Гершпренц воДибург
 • Вешниц (60 km)
 • Мимлинг (50 km)
 • Гершпренц (47 km)
 • Елц (34 km)

Езера[уреди | уреди извор]

Ојтеровото езеро
 • Марбах
 • Ојтерзе

Природни убавини[уреди | уреди извор]

Тврдина Бројберг

Надворешни врски[уреди | уреди извор]