Оддалечени новозеландски острови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Оддалечените новозеландски острови (англ. New Zealand outlying islands) се состојат од девет островски групи, сместени во суптропиците и субантарктикот, кои се составен дел на Нов Зеланд но се наоѓаат вон новозеландскиот континентален гребен. Иако се сметаат за составен дел од Нов Зеланд, седум од деветте групи не припаѓаат на ниеден регион или округ, туку се сметаат за „Подрачје вон територијална управа“. Двата исклучока се Четемските Острови, коисамите се специјална територијална единица (островски совет), и Соландеровите Острови, кои му припаѓаат на регионот Саутленд и округот Саутленд.

Поимот понекаде се користи и во контекст на Балените, група субантарктички острови кои технички се сметаат за дел од Росовата Зависност и се водат според Антарктичкиот договор.

Петте островски групи на Новозеландските субантарктички острови, заедно со нивните територијални води се прогласени за Светско наследство на УНЕСКО.

Островски групи[уреди | уреди извор]

Физичка карта на Антиподските Острови

Островските групи од север кон југ:

Kralstvo Nov Zeland.png
Карта на целото Кралство Нов Зеланд.
Островска група (друго име) Површина
(км²)
највисок врв (м) местоположба на
главниот остров
северно од Северниот Остров
Кермадек 33,08 врв Моумоукаи (516) 29°16′ ЈГШ 177°55′ ЗГД / 
Трикралеви Острови (Ngamotukaraka, Manawa Tawhi) 4,86 (Велик Остров) (294) 34°09′ ЈГШ 172°08′ ИГД / 
источно/јужно Јужниот Остров
Четемски Острови (Wharekauri, Rekohu) 966 рид Маунгатере (294) 43°54′ ЈГШ 176°32′ ЗГД / 
Соландерови Острови (Hautere) 0,70 (Соландеров Остров) (330) 46°34′ ЈГШ 166°53′ ИГД / 
Новозеландски субантарктички острови
Баунти 1,35 (остров Фанел) (88) 47°46′ ЈГШ 179°02′ ИГД / 
Снерс (Tini Heke) 3,41 (Североисточен Остров) (152) 48°01′ ЈГШ 166°32′ ИГД / 
Антиподски Острови 20,97 Галовеј (366) 49°41′ ЈГШ 178°48′ ИГД / 
Оклендови Острови (Motu Maha) 625,60 Дик (705) 50°42′ ЈГШ 166°05′ ИГД / 
Кемпбелови Острови (Motu Ihupuku) 113,31 Хани (569) 52°32′ ЈГШ 169°09′ ИГД / 
Оддалечени острови 1800 Дик (705)  

Населеност[уреди | уреди извор]

Сите острови се ненаселени освен Четемските Острови.

На островот Рауловиот Остров од групата Кермадек постои метеоролошка станица со персонал. Метеоролошката станица на Кемпбеловиот Остров нема персонал бидејќи е автоматизирана уште од 1995. На Оклендовите Острови постоела метеоролошка станица од 1942 до 1945. Трикралевите Острови и Оклендовите Острови порано биле населени. Постоеле неуспешни обиди за населување на Рауловиот Остров, Антиподските Острови и Оклендовите Острови. Соландеровите Острови никогаш не биле населени, освен некои исфрлени патници на диво (најдолго од 1808 до 1813 од пет патници на диво од Европа).

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]