Ода на радоста

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ода на радоста (гер. An die Freude) е ода напишана во 1785 од германскиот поет, драматург и историчар Фридрих Шилер. Песната го величи идеалот на братство и единство на целото човештво. Делото е најпознато по неговата музичка варијанта, искомпонирана од Лудвиг ван Бетовен како краен став на неговата Деветта симфонија (завршена во 1824), која претставува хорска симфонија за четири соло гласови, хор и оркестар.


Помалку познати музички варијанти на песната искомпонирале:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: