Ограничување на брзината

Од Википедија — слободната енциклопедија
60 км/ч е ограничувањето на брзината знак што се користи во Австралија

 Ограничување на брзината се користи во повеќето земји за да се постави максималната (или минимум во некои случаи) брзината со која  возилата може законски да патуваат на одредени делови од патот. Ограничувањата на брзината може да биде променлива, а во некои места брзината е неограничена (на пр. некои Автопати во Германија). Ограничувањата на брзината се обично покажани на сообраќајниот знак. Ограничувањата на брзината најчесто се поставени од страна на законодавнит тела на земјата или регионот и се спроведува од страна на националните или регионалните полициски или судски органи.

Првиот максимум за ограничување на брзината е 16 км/ч, ограничување воведено во Велика Британија во 1861 година. Највисоко објавено ограничување на брзина во светот е 140 км/ч, која се однесува на некои автопати во Полска[1] и Бугарија;[2] исто така во Тексас ограничувањето е 137 км/ч .[3] Сепак, некои патишта немаат ограничување на брзина за одредени класи на возила. Најпознати се оние помалку оптоварени магистрали (автобанови) во Германија,[4] каде автомобилот возачите немаат мандат максимална брзина. Мерењата од германската држава Бранденбург во 2006 година покажа дека просечната брзина на 142 км/ч[convert: unknown unit] на 6-лејн дел од autobahn во слободен проток услови.[5] Руралните патишта на островот Ман и индиските држави Андра Прадеш,[6] Mахараштраa,[7] и Telangana,[8] исто така недостаток ограничувањата на брзината.

Прописи[уреди | уреди извор]

Ограничување на брзина знак во Германија, покажува 60 км/ч ограничување. Знаци во други Европски земји се слични, но видете користење на различни фонтови и големини

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Samochodowy, Przeglad. „Jak dobrze jeździć samochodem. Porady. Prawidłowe i pomocne nawyki (m.in. manewry, hamowanie, kultura, parkowanie, podróż)“ (полски). Посетено на 2017-04-06.
  2. http://www.novinite.com/view_news.php?id=140674
  3. http://abcnews.go.com/US/speeding-texas-85-mph-highway-opens/story?id=17549839
  4. „Current speed limit policies“. European Commission. Архивирано од изворникот на 2013-01-25. Посетено на 2010-04-23.
  5. „Auswirkungen eines allgemeinen Tempolimits auf Autobahnen im Land Brandenburg“ (PDF). Brandenburg. October 2007. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-09-07. Посетено на 2010-12-04. (German)Auf einer 6-streifigen Autobahn ergibt sich für den Pkw-Verkehr im Mittel eine Geschwindigkeit von 142 км/ч. (English)On clear stretches of 6-lane highway, cars average a speed of 142 km / h
  6. „The Table of Maximum Speed Limits at a Glance“ (PDF).
  7. http://www.mahatranscom.in/faq.aspx
  8. http://www.transport.telangana.gov.in