Ограничувач на проток

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ограничувач на проток или регулатор на проток ― уред за ограничување на протокот на течност, воопшто гас или течност.[1] Некои дизајни користат еднофазни или повеќестепени отвори за да се справат со високи и ниски стапки на проток.

Употреби[уреди | уреди извор]

  • Како сигурносен вентил за да се обезбеди ограничен проток по затворање во случај на пукнато црево.
  • Да го намали притисокот во системот
  • Да го намали протокот на течност (брзина) низ системот. на пример, да се намали потрошувачката на вода под туш.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]