Огист Браве

Од Википедија — слободната енциклопедија
Огист Браве
Огист Браве (ц. 1850)
Роден(а)23 август 1811
Аноне
Починал(а)30 март 1863
Ле Шене
НационалностФранцузин
Полињакристалографија
ОбразованиеПолитехничка школа
Познат поБравеова решетка

Огист Браве (француски: Auguste Bravais, Анонеј, 23 август 1811 - 30 март 1863) бил француски физичар и еден од основачите на кристалографијата како научна дисциплина.

Огист Браве во 1849 ја поставил основата на кристалографијата со систематизирање на кристалните решетки во 14 групи, подоцна познати како Бравеовите решетки.