Огар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
цртеж на Џовани Ланфрнако ,сцена од Orlando Furioso, на сликата се прикажани Норандињо и Луција заедно со пронајдениот огар за време на нивниот меден месец.

Огар претставува митолошко суштество, големо и злобно човеколико чудовиште. Огрови најчесто се среќаваат во бајките, фолклорот и книжевните дела како се хранат со луѓе. Во уметноста, оргите често се прикажани како суштества со огромна глава, со бујна коса и брада, голем стомак и мускулесто тело.

Hop o' My Thumb, илистрација наGustave Doré

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Зборот огар наоѓа широка примена по неговата употреба во делата на на Шарл Перо (Charles Perrault)(1628-1703), како и Мари Катрин Џумел де Берневиљ. Други извори , пак, велат дека името доаѓа од зборот Hongrois што значи Унгарец. Овој збор му дава често инспирација и на италијанскиот автор Џанбатиста Басил (1575-1632) , кој го користи зборот uerco или на стандарден италијански orco.

Фонтана на огр во Bern, Switzerland

Огрите во модерната фикција[уреди | уреди извор]

Во литератаурата за деца често можат да се сретнат огрови кои ги киднапираат принцезите кои ги спасуваат насилните витези или понекогаш слуги. Огрите, исто така, се популарни и во фантазиските фикции, како на Ц.С Лењис како и најразлични фанатазиски игри.

- Во филмот Шрек на Мајк Мајрс огарот Шрек ја игра главната улога, користејќи шкотски акцент. Шрек е антисоцијален, но не и лош огар, кој живее во мочуришна област. Неговата сопруга, Принцезата Фиона, е родена како човек но подоцна се претвара во огар поради нивната фасцинантна љубов. Во последниот излезен дел на Шрек, наречен Шрек Трети тука се и трите нивни мали деца-огрови.

- Овие филмови за Шрек се базираат на детска книга, исто така, наречена Шрек од Вилијам Стејг.

- Во филмовите на Дизни се често пати присутни овие или слични ликови на огри, како штом се Адвентурите на мечињата Џуми.

- Книгата на Рут Менинг-Сандерс, Книга за огрите и мамците, содржи 13 приказни за доживувања со огри.

- Во цртаниот филм Штрумфови, огрот Голема Уста се појавува повремено во улогата на помошник на штрумфовите од злобинот волшебник Гаргамел.

Огар често пати се употребува со метафорско значење, како во делата на Жак Ческс и Нејсер Кемир од кои постои цела колекција на бајки.

Огрите во современите игри[уреди | уреди извор]

Огрите се појавуваат во многу популарни фантазиски филмски игри како и видеоигри.