Овошен колач

Од Википедија — слободната енциклопедија
овошен колач

Овошен колач е колач направен со исечено конзервирано овошје или сушено овошје, јадки, и зачини, и понекогаш се додава алкохол. Вообичаено овошениот колач е сервиран на прослави како свадби или Божиќ, и се јаде без додатоци.

Историја[уреди | уреди извор]

Во најраните времиња во Романија ставале калинка, борови семки, и тие биле мешани сите заедно. Во средниот век, мед, зачини, и сушени овошја биле додадени.

Овошниот колач набрзо се прошил во цела Европа. Рецепти биле прифатени во други држави преку годините, во однос на состојките што ги имале како и во црквата ја забраниле употребата на путер. Папата Инокенти VIII (1432–1492) конечно ја одобрил употребата на путер, со пишана дозвола во 1490 година, давајќи дозвола да се користи млеко и путер во штолен.

Во 16 век шеќерот бил донесен од Американските колонии (со пронаоѓањето на шеќерот и дознавањето дека со него можат да се направи конзервирано овошје, и ова овошниот колач станува достапен и популарен).