Образование за човекови права

Од Википедија — слободната енциклопедија

Образованието за човекови права се дефинира како процес на учење што ги гради потребните знаења, вредности и владеење на човековите права од кои целта е да се развие прифатлива култура за човекови права на повисоко ниво. Овој вид на учење ги учи учениците да ги испитаат нивните искуства од гледна точка на човековите права, овозможувајќи им да ги интегрираат овие концепти во нивните вредности и донесување одлуки. [1] Според Амнести Интернешнл, образованието за човекови права е начин да се оспособат луѓето за да можат да создадат вештини и однесување кои би промовирале достоинство и еднаквост во рамките на заедницата, општеството и целиот свет. [2]

Недискриминација[уреди | уреди извор]

Националната иницијатива за економија и социјални права ја истакнала важноста на недискриминацијата во образованието за човекови права. Владите мора да согледаат дека мора да се применува без пристрасност за раса, пол, боја, религија, јазик, национално или социјално потекло, политичко или лично мислење, раѓање или кој било статус. Сите ученици, родители и заедници имаат право да учествуваат во одлуките што влијаат на нивните соодветни училишта и правото на образование. [3]

Образование и обука за човекови права[уреди | уреди извор]

OHCHR го промовира образованието за човековите права преку поддршка на национални и локални иницијативи за HRE во рамките на своите програми за техничка соработка [4] и преку ACT проектот кој ги субвенционира основните проекти. [5] Проектот АКТ или Заедничка помош на заедниците е соработка помеѓу OHCHR и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) [6] да се направат грантови достапни за граѓанските организации за спроведување активности за човекови права во локалните заедници.

OHCHR, исто така, развива материјали за обука за човекови права и алатки за ресурси, како што се базата на податоци за образование и обука на човековите права, [7] Колекцијата на ресурси за образование и обука за човекови права, [8] и веб-селекцијата за Универзалната декларација за човекови права . [9] Конечно, се грижи за координација на Светската програма за образование за човековите права. [10]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „WHAT is human rights education?“. www.theadvocatesforhumanrights.org. Посетено на 2018-06-22.
  2. „Human Rights Education“. www.amnesty.org (англиски). Посетено на 2018-06-22.
  3. „Join NESRI in supporting people's movements for human rights“. www.nesri.org (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-04-20. Посетено на 2018-06-22.
  4. „OHCHR | Technical Cooperation Homepage“. www.ohchr.org (англиски). Посетено на 2018-06-22.
  5. „OHCHR | ACT Project overview“. www.ohchr.org (англиски). Посетено на 2018-06-22.
  6. „United Nations Development Programme (UNDP) | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization“. www.unesco.org (англиски). Посетено на 2018-06-22.
  7. „Database on human rights education and training“. hre.ohchr.org. Посетено на 2018-06-22.
  8. „OHCHR | Resource Collection on Human Rights Education and Training“. www.ohchr.org (англиски). Посетено на 2018-06-22.
  9. „Universal Declaration of Human Rights“. www.un.org (англиски). 2015-10-06. Посетено на 2018-06-22.
  10. „OHCHR | World Programme for Human Rights Education (2005-ongoing)“. www.ohchr.org (англиски). Посетено на 2018-06-22.