Обична тиква

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обична тиква
Избрани сорти, од горе-лево, во насока на стрелките на часовникот: патисон, жолта летна тиква, голема тиквичка, и тикви
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Розиди
Ред: Тиквовидни
Семејство: Тикви
Род: Тиква
Вид: Обична тиква
Научен назив
Cucurbita pepo
L.
Синоними[2]

Обична тиква или готварска тиква (научно: Cucurbita pepo) ― одгледувано растение од родот Cucurbita. Дава сорти на зимска тиквичка и тиква, но најраспространетите сорти припаѓаат на подвидот Cucurbita pepo subsp. pepo, наречена летна тиквичка.[3]

Таа била припитомена во Америка со илјадници години.[4] Некои автори тврдат дека C. pepo била изведена од C. texana, додека други наведуваат дека C. texana е само дива C. pepo.[5] Тие имаат широк спектар на намени, особено како извор на храна и за медицински состојби. C. pepo изгледа потесно поврзана со C. fraterna, иако постојат несогласувања за точната природа на таа врска, исто така.[6]

Тaa е вид домаќин на молците Diaphania hyalinata, Melittia cucurbitae и Diaphania nitidalis. Тие се исто така претпочитан полен за тиквените пчели.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Морфолошките разлики во видот C. pepo се толку огромни што неговите различни подвидови и сорти се погрешно идентификувани како сосема посебни видови. Овие огромни разлики се вкоренети во неговата широка географска распространетост.[6] C. pepo е еден од најстарите, ако не и најстариот припитомен вид.[5][7][8] Најстарите познати места се во јужно Мексико во Оахака пред 8.000-10.000 години и Окампо, Тамаулипас, Мексико пред околу 7.000 години.[5][7][8]

Пред доаѓањето на Европејците, C. pepo, заедно со C. moschata, биле пренесени низ сите делови на Северна Америка каде што можеле да бидат одгледувани.[9] Старата територија на C. pepo се протегала на север во денешен Тексас и нагоре по долината на реката Мисисипи во денешно Илиноис и на исток до денешна Флорида, а можеби дури и до денешен Мејн.[6] Таа е една од неколкуте растенија одгледувани во праисториската Северна Америка како дел од Источниот земјоделски комплекс. Познато е дека се појавил на територијата на денешно Мисури пред најмалку 4.000 години.[10] Некои сорти растат во сушни региони, а некои во влажни региони.[6] Многу од овие народи, особено на запад, сè уште одгледуваат разновидни издржливи тиквички и тикви кои не се наоѓаат на комерцијалните пазари.[9] Сепак, ниту C. pepo ниту C. moschata не биле пренесени во Јужна Америка како гравот, кој потекнувал од истиот општ регион.[9]

Дебатите за потеклото на C. pepo се водат најмалку од 1857 година.[11] Традиционално, се дадени две спротивставени теории за неговото потекло: 1) C. pepo е директен потомок на C. texana и 2) C. texana е див C. pepo.[5] Поновата теорија е дека C. pepo е потомок на C. fraterna и хибридизиран со C. texana;[12] што резултирало со два различни настани на припитомување во две различни области: еден на територијата на денешно Мексико и еден на територијата на денешниот источен дел на Соединетите Држави, со C. fraterna и C. texana, редоследно, како предок вид.[10][12][13][14]

Се среќава од нивото на морето до нешто над 2,000 . Листовите имаат три до пет лобуси и се 20-35 цм широки. Сите подвидови, врсти и сорти се исти и меѓуплодни. Случајно засилената полиморфна ДНК се покажала како корисна во сортирањето на односите на видовите, врстите и сортите на C. pepo, покажувајќи дека малку, ако воопшто ги има, денешни сорти имаат потекло од C. texana. Тие се поврзани со C. fraterna или сè уште непознат примерок од предците од територијата на денешно јужно Мексико.[6]

Дивата C. pepo сè уште се наоѓа во истите области како C. fraterna во Мексико. Нивните изозими се многу слични. C. pepo има повеќе сличности со C. fraterna отколку со C. texana, за која исто така се тврди дека е предок на C. pepo. Сите проучувани алели на C. fraterna се исто така пронајдени во C. pepo.[12] Следствено, C. fraterna е најблискиот роднина на C. pepo. C. pepo е најверојатно ран припитомен облик на C. fraterna. Добро се вкрстува и со C. pepo и со C. texana. За разлика од повеќето диви видови Cucurbita, пронајдени се некои плодовни примероци на C. fraterna кои не биле горчливи. Неговото вообичаено живеалиште се суви висорамнини со грмушки. C. pepo може да биде компиловид на C. fraterna и C. texana, кои се чини дека се два вида кои првично биле одвоени.[12][13] Врз основа на анализа на генетските алели, две различни групи се јавуваат во C. pepo: тиква, калабаза, криола и тиква од срцевина се во една; а во второто украсни тикви, желади, фестонирам и уште неколку. C. fraterna е генетски поблиску до првата група и C. texana е генетски поблиску до втората група.[14][15] Украсните тикви пронајдени во Тексас се нарекуваат var. texana и оние што се наоѓаат надвор од Тексас (Илиноис, Мисури, Арканзас, Оклахома и Луизијана) се нарекуваат var. ozarcana.[8] Во една студија од 1989 година за потеклото и развојот на C. pepo, ботаничарот Парис навел дека првичниот див примерок е мало тркалезно овошје и дека современата тиква е нејзин директен потомок. Тој, исто така, навел дека грлото, украсната тиква и фестонирам се рани врсти и дека желадната тиква е вкрстеница помеѓу раковината и тиквата.[16]

Предложени се неколку таксони, но од 2012 година ниту една не била универзално прифатена.[17] Во 2002 година, конвенциите за таксони предложени од Декер-Волтерс биле:[6]

 • C. pepo subsp. пепо
 • C. pepo subsp. ovifera var. ovifera
 • C. pepo subsp. ovifera var. ozarkana - диви населенија во Големата Мисисипска Долина и Озаршката Висорамнина
 • C. pepo subsp. ovifera var. texana - диви населенија во Тексас
 • C. pepo subsp. fraterna – диви населенија во североисточно Мексико

Една студија од 2003 година признала три подвидови:[18]

 • Cucurbita pepo subsp. fraterna
 • Cucurbita pepo subsp. pepo
 • Cucurbita pepo subsp. texana

Во 1986 година, ботаничарот Парис предложил таксономија на C. pepo која се состои од осум групи за јадење врз основа на нивниот основен облик.[16][19] Сите, освен неколку сорти на C. pepo може да бидат вклучени во овие групи.[19] Овие осум јадливи култивирани сорти на C. pepo се разликуваат многу по облик и боја,[10][20][21] и една култивирана сорта што не може да се јаде:[22]

Опис[уреди | уреди извор]

Поленови зрна од Cucurbita pepo под микроскоп.
Биколатерални спроводни снопчиња кај стебло од Cucurbita pepo под микроскоп.

Поради нивната разновидна генетска позадина, членовите на C. pepo се разликуваат многу по изглед, првенствено во однос на нивните плодови. Растенијата обично се високи 30-75 цм, широки 60-90 цм и имаат жолти цветови.[23] Во рамките на C. pepo, сортите се стари и биле припитомени одделно. Домашните видови имаат поголеми плодови и поголеми, но сепак помалку семиња.[16] Познато е дека партенокарпија се јавува кај одредени сорти на C. pepo.[24][25]

Употреби[уреди | уреди извор]

Состојка е во колачите шумаакве и се користи надворешно за ревматизам и отоци. Лапа од семиња и цветови се нанесува на гребнатини од кактус.[26] Свежата тиква се сече на спирални ленти, се превиткува на коцки и се закачува да се исуши за зимска употреба. Цветовите се варат на масти и се користи како деликатес во комбинација со друга храна. Свежата тиква, цела или на парчиња, се пече во пепел и се користи за храна. Тиквите може да се направат во чаши, канти и меки и да се користат за различни намени.[27] Се носат и тиквите  во фалусни танци кои симболизираат плодност или направени во церемонијални штракаат. Од тиквите се прават и садови за чување скапоцени предмети.[28]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Castellanos Morales, G., Sánchez de la Vega, G., Aragón Cuevas, F., Contreras, A. & Lira Saade, R. 2019. Cucurbita pepo. The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T20742885A20755901. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2019-2.RLTS.T20742885A20755901.en. Downloaded on 25 October 2021.
 2. The Plant List, Cucurbita pepo
 3. „Cucurbita pepo L. field pumpkin“. United States Department of Agriculture. Посетено на 7 ноември 2022.
 4. „Cucurbits“. Purdue University. Посетено на 7 ноември 2022.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Nee, Michael (1990). „The Domestication of Cucurbita (Cucurbitaceae)“. Economic Botany. New York: New York Botanical Gardens Press. 44 (3, Supplement: New Perspectives on the Origin and Evolution of New World Domesticated Plants): 56–68. doi:10.1007/BF02860475. JSTOR 4255271.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 Decker-Walters, Deena S.; Staub, Jack E.; Chung, Sang-Min; Nakata, Eijiro; Quemada, Hector D. (2002). „Diversity in Free-Living Populations of Cucurbita pepo (Cucurbitaceae) as Assessed by Random Amplified Polymorphic DNA“. Systematic Botany. American Society of Plant Taxonomists. 27 (1): 19–28. JSTOR 3093892.
 7. 7,0 7,1 Gibbon, Guy E.; Ames, Kenneth M. (1998). Archaeology of Prehistoric Native America: An Encyclopedia. New York: Routledge. стр. 238. ISBN 978-0-815-30725-9.
 8. 8,0 8,1 8,2 „Free-living Cucurbita pepo in the United States Viral Resistance, Gene Flow, and Risk Assessment“. Texas A&M Bioinformatics Working Group. Архивирано од изворникот на 2013-09-27. Посетено на 7 ноември 2022.
 9. 9,0 9,1 9,2 Victor E. Boswell and Else Bostelmann. "Our Vegetable Travelers." The National Geographic Magazine. 96.2: August 1949.
 10. 10,0 10,1 10,2 Saade, R. Lira; Hernández, S. Montes. „Cucurbits“. Purdue Horticulture. Посетено на 7 ноември 2022.
 11. Kirkpatrick, Kurt J.; Wilson, Hugh D. (1988). „Interspecific Gene Flow in Cucurbita: C. texana vs. C. pepo“. American Journal of Botany. Botanical Society of America. 75 (4): 519–527. doi:10.2307/2444217. JSTOR 2444217.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Andres, Thomas C. (1987). Cucurbita fraterna, the Closest Wild Relative and Progenitor of C. pepo. Cucurbit Genetics Cooperative Report. Raleigh, NC: North Carolina State University. 10: 69–71.
 13. 13,0 13,1 Sanjur, Oris I.; Piperno, Dolores R.; Andres, Thomas C.; Wessel-Beaver, Linda (2002). „Phylogenetic Relationships among Domesticated and Wild Species of Cucurbita (Cucurbitaceae) Inferred from a Mitochondrial Gene: Implications for Crop Plant Evolution and Areas of Origin“. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Washington, DC: National Academy of Sciences. 99 (1): 535–540. Bibcode:2002PNAS...99..535S. doi:10.1073/pnas.012577299. JSTOR 3057572. PMC 117595. PMID 11782554.
 14. 14,0 14,1 Soltis, Douglas E.; Soltis, Pamela S. (31 мај 1990). Isozymes in Plant Biology. London: Dioscorodes Press. стр. 176. ISBN 0-412-36500-6.
 15. Smith, Bruce D. (1992). Rivers of Change: Essays on Early Agriculture in Eastern North America. Tuscaloosa, AL: University of Alabama Press. стр. 71–73. ISBN 978-0-8173-5425-1.
 16. 16,0 16,1 16,2 Paris, Harry S. (1989). „Historical Records, Origins, and Development of the Edible Cultivar Groups of Cucurbita pepo (Cucurbitaceae)“. Economic Botany. New York Botanical Garden Press. 43 (4): 423–443. doi:10.1007/bf02935916. JSTOR 4255187.
 17. Lim, T. K. (2012). Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants. 2, Fruits. Netherlands: Springer. стр. 292. doi:10.1007/978-94-007-1764-0. ISBN 978-94-007-1763-3.
 18. Paris, H. S.; Yonash, N.; Portnoy, V.; Mozes-Daube, N.; Tzuri, G.; Katzir, N. (April 2003). „Assessment of Genetic Relationships in Cucurbita pepo (Cucurbitaceae) Using DNA Markers“. Theor. Appl. Genet. 106 (6): 971–978. doi:10.1007/s00122-002-1157-0. PMID 12671744.
 19. 19,0 19,1 Paris, Harry S. (1986). „A Proposed Subspecific Classification for Cucurbita pepo. Phytologia. Bronx Park. 61 (3): 133–138.[мртва врска][мртва врска]
 20. Cucurbita pepo. Missouri Botanical Garden. Посетено на 7 ноември 2022.
 21. Heistinger, Andrea (2013). The Manual of Seed Saving: Harvesting, Storing, and Sowing Techniques for Vegetables, Herbs, and Fruits. Portland, OR: Timber Press. стр. 278. ISBN 978-1-60469-382-9.
 22. Decker, Deena S.; Wilson, Hugh D. (1987). „Allozyme Variation in the Cucurbita pepo Complex: C. pepo var. ovifera vs. C. texana“. Systematic Botany. American Society of Plant Taxonomists. 12 (2): 263–273. doi:10.2307/2419320. JSTOR 2419320.
 23. „Cucurbita pepo“. Missouri Botanical Garden. Посетено на 7 ноември 2022.
 24. Robinson, R. W.; Reiners, Stephen (јуни 1999). „Parthenocarpy in Summer Squash“ (PDF). HortScience. 34 (4): 715–717. doi:10.21273/HORTSCI.34.4.715.
 25. Menezes, C. B.; Maluf, W. R.; Azevedo, S. M.; Faria, M. V.; Nascimento, I. R.; Gomez, L. A.; Bearzoti, E. (март 2005). „Inheritance of Parthenocarpy in Summer Squash (Cucurbita pepo L.)“. Genetics and Molecular Research. 4 (1): 39–46. PMID 15841434.
 26. Stevenson, Matilda Coxe, 1915, Ethnobotany of the Zuni Indians. SI-BAE Annual Report #30 (pp. 45–46)
 27. Stevenson, p. 67
 28. Stevenson, p. 88

Надворешни врски[уреди | уреди извор]