Прејди на содржината

Обична пченица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обична пченица
Ушки на обична пченица
Научна класификација
Царство: Растенија
Ред: Тревовидни
Семејство: Треви
Потсемејство: Ливадарки
Род: Пченица
Вид: Обична пченица
Научен назив
Triticum aestivum
Л.
Синоними
 • Triticum sativum Lam.
 • Triticum vulgare Vill.
Triticum aestivum subsp. aestivum - Музеј Тулуз.
Прости скробни зрна од обична пченица под микроскоп.

Обична пченица (научно: Triticum aestivum) ― култивиран вид пченица.[1][2][3][4][5] Околу 95% од произведената пченица во светот е обична пченица;[6] таа е најраспространета од сите земјоделски култури и е житна култура со највисок монетарен принос.[7]

Номенклатура и таксономија на пченицата и нејзините сорти

[уреди | уреди извор]

Бројни облици на пченица еволуирале под човечко избирање. Оваа разновидност довела до збунување во именувањето на пченицата, со имиња засновани и на генетски и на морфолошки одлики. За повеќе информации, видете ја таксономијата на пченицата.

Список на вообичаени сорти

[уреди | уреди извор]
 • Албимонте[8]
 • Манитал[8]

Еволуција

[уреди | уреди извор]

Обичната пченица е алохексаплоид (алополиплоид со шест групи на хромозоми: две групи од секој од трите различни видови). Од шесте групи на хромозоми, два доаѓаат од Triticum urartu и два од видот поврзан со Aegilops speltoides. Оваа спонтана хибридизација го создала тетраплоидниот вид Triticum turgidum (предок на дивата пченица и тврдата пченица) 580.000–820.000  пред години. Последните две групи на хромозоми потекнуваат од дивата козја трева, Aegilops tauschii, 230.000–430.000  пред години.[6][9] Неодамнешните истражувања покажуваат дека T. macha потекнува од хибридно вкрстување помеѓу T. aestivum и дивата пченица.[10][11]

Слободното издвојување на пченица е тесно поврзано со спелтата. Како и со спелтата, гените придонесени од Aegilops tauschii и даваат на обичната пченица поголема отпорност на студ од повеќето пченици, и таа се одгледува низ умерените региони во светот.[се бара извор]

Историја

[уреди | уреди извор]

Обичната пченица првпат била припитомена во Југозападна Азија за време на раниот холоцен, а од таму се проширила во Северна Африка, Европа и Источна Азија во праисторискиот период. Голи пченици (како што се Triticum aestivum/durum/turgidum) биле пронајдени во римските погребни места кои се движат од 100 п.н.е. до 300 година.[12]

Пченицата првпат стигнала во Северна Америка со шпанските мисии во 16 век, но улогата на Северна Америка како главен извозник на жито датира од колонизацијата на прериите во 1870-тите. Како што извозот на жито од Русија престанало во Првата светска војна, производството на жито во Канзас се удвоило. 

Ширум светот, обичната пченица се покажала добро прилагодена на современото индустриско печење и поместила многу други видови пченица, јачмен и 'рж кои некогаш вообичаено биле користени за правење леб, особено во Европа. 

Одгледување растенија

[уреди | уреди извор]
Поле со пченица во Дегендорф, Германија.

Современите сорти на пченица се избирани со кратки стебла, резултат на гените за џуџести RHt[13] кои ја намалуваат чувствителноста на растението на гиберелинска киселина, растителен хормон кој ги издолжува клетките. RHt гените биле воведени во современите сорти на пченица во 1960-тите од страна на Норман Борлог од сортата пченица Norin 10 одгледувана во Јапонија. Кратките стебла се важни бидејќи примената на високи нивоа на хемиски ѓубрива инаку би предизвикала стеблата да растат премногу високо, што ќе резултира со сместување (уривање на стеблата). Висините на стеблото се исто така изедначени, што е важно за современите техники на берба. 

Други облици на обична пченица

[уреди | уреди извор]
Уши од збиена пченица.

Збиената пченица (на пр., палковата пченица Triticum compactum, но во Индија T. sphaerococcum) се тесно поврзани со обичната пченица, но имаат многу позбиено уво. Нивните пократки рашисни сегменти доведуваат до дршките спакувани поблиску еден до друг. Збиените пченици често се сметаат за подвидови, а не како видови сами по себе (така што T. aestivum subsp. compactum).[се бара извор]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. Brenchley, R; Spannagl, M.; Pfeifer, M.; Barker, G. L.; d'Amore, R.; Allen, A. M.; McKenzie, N.; Kramer, M.; Kerhornou, A. (2012). „Analysis of the bread wheat genome using whole-genome shotgun sequencing“. Nature. 491 (7426): 705–10. Bibcode:2012Natur.491..705B. doi:10.1038/nature11650. PMC 3510651. PMID 23192148.
 2. Bonjean, Alain P. and William J. Angus (eds) (2001). The world wheat book : a history of wheat breeding. Andover: Intercept. стр. 1131. ISBN 978-1-898298-72-4.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link) Excellent resource for 20th century plant breeding.
 3. Caligari, P.D.S. and P.E. Brandham (eds) (2001). Wheat taxonomy : the legacy of John Percival. London: Linnean Society, Linnean Special Issue 3. стр. 190.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 4. Heyne, E.G. (ed.) (1987). Wheat and wheat improvement. Madison, Wis.: American Society of Agronomy. стр. 765. ISBN 978-0-89118-091-3.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 5. Zohary, Daniel and Maria Hopf (2000). Domestication of Old World plants: the origin and spread of cultivated plants in West Asia. Oxford: Oxford University Press. стр. 316. ISBN 978-0-19-850356-9. Standard reference for evolution and early history.
 6. 6,0 6,1 Mayer, K. F. X. (2014). „A chromosome-based draft sequence of the hexaploid bread wheat (Triticum aestivum) genome“. Science. 345 (6194): 1251788. doi:10.1126/science.1251788. PMID 25035500. Архивирано од изворникот на 2022-03-18. Посетено на 2022-11-07.
 7. „Triticum aestivum (bread wheat)“. Kew Gardens. Посетено на 7 ноември 2022.
 8. 8,0 8,1 Sanità Di Toppi, L.; Castagna, A.; Andreozzi, E.; Careri, M.; Predieri, G.; Vurro, E.; Ranieri, A. (2009). „Occurrence of different inter-varietal and inter-organ defence strategies towards supra-optimal zinc concentrations in two cultivars of Triticum aestivum L“. Environmental and Experimental Botany. 66 (2): 220. doi:10.1016/j.envexpbot.2009.02.008.
 9. Marcussen, T. (2014). „Ancient hybridizations among the ancestral genomes of bread wheat“. Science. 345 (6194): 1250092. doi:10.1126/science.1250092. PMID 25035499.
 10. De Oliveira, Romain; Rimbert, Hélène; Balfourier, François; Kitt, Jonathan; Dynomant, Emeric; Vrána, Jan; Doležel, Jaroslav; Cattonaro, Federica; Paux, Etienne (18 August 2020). „Structural Variations Affecting Genes and Transposable Elements of Chromosome 3B in Wheats“. Frontiers in Genetics. 11: 891. doi:10.3389/fgene.2020.00891. PMC 7461782. PMID 33014014 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 11. Matsuoka, Yoshihiro (1 мај 2011). „Evolution of Polyploid Triticum Wheats under Cultivation: The Role of Domestication, Natural Hybridization and Allopolyploid Speciation in their Diversification“. Plant and Cell Physiology. 52 (5): 750–764. doi:10.1093/pcp/pcr018. PMID 21317146.
 12. Rottoli, Mauro; Castiglioni, Elisabetta (19 април 2011). „Plant offerings from Roman cremations in northern Italy: a review“. Vegetation History and Archaeobotany (англиски). 20 (5): 495–506. doi:10.1007/s00334-011-0293-3. ISSN 0939-6314.
 13. m., E.; w., S.; k., G.; g., R.; r., R. (2002). „"Perfect" markers for the Rht-B1b and Rht-D1b dwarfing genes in wheat“. Theoretical and Applied Genetics. 105 (6–7): 1038–1042. doi:10.1007/s00122-002-1048-4. PMID 12582931.