ОУ „Страшо Пинџур“ - Јосифово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Страшо Пинџур“

Место
Општина: Валандово
Нас. место: Јосифово
Основни информации
Контактни информации

Страшо Пинџуросновно училиште во Јосифово, Општина Валандово.

Во 1963 година, во Јосифово е формирано осумгодишното училиште. Прв директор на училиштето бил Никола Колев. При формирањето имало само четири учители, чиј број се зголемил со порастот на бројот на децата. Училиштето го носи името на македонскиот народен херој Страшо Пинџур. Во средината на осумдесеттите е изградено ново училиште, веднаш до старата зграда, со што се создадени услови за нормално изведување на наставата. Наставата се изведува на македонски јазик, а факултативно се изучува и српскиот. Од странските јазици, во ова основно училиште традиционално се изучува францускиот јазик. Учениците од Страшо Пинџур постигнуваат врвни успеси на многу регионални и државни натревари. Благодарение на љубовта кон францускиот јазик со која се стекнаа со помош на професорката Весна Аризанова, многу од тие некогашни ученици, денес се дипломирани филолози - професори, преведувачи и толкувачи на францускиот јазик. Освен францускиот се изучува и англискиот јазик, а како курсна настава од неодамна и италијанскиот. Во 1998 година почна да се работи на оспособување на старата училишна зграда и проширување на наставата во истата. Најпрво, беше изградена мини-спортска сала која адекватно ги задоволи потребите за одржување на наставата по фискултура. Во наредните години беа направени библиотеката и останатите училници. Во денешни услови, училиштето претставува модерна установа во која јосифовските ученици можат да се стекнат со квалитетно основно образование.

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]