ОУ „Симче Настевски“ - Вратница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„ООУ „Симче Настевски“ - Вратница“

Место
Општина: Јегуновце
Нас. место: Вратница
Адреса: 1225 Вратница, Општина Јегуновце
Основни информации
Основано: 1893
Директор: Дијана Петровска
Број на ученици: 252
Настава на: македонски
Контактни информации
Мреж. место ousimcenastovski.weebly.com/
Телефон 044/451-008

Основно училиште „Симче Настевски“ — единствено основно училиште во селото Вратница, во Општина Јегуновце, Македонија. Училиштето е сместено во средишниот дел на селото.

Училиштето е именувано по истакнатиот македонски партизан и првоборец од НОБ, кој бил од овој крај, Симче Настевски, кој загинал во 1943 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Училиштето постои од 1893 година и има долга и богата традиција. Од 1981 година во училиштето се образуваат и деца со лесни пречки во психичкиот развој во посебни паралелки, а кои престојуваат во училишниот интернат.

Подрачни училишта[уреди | уреди извор]

Во рамките на општинското основно училиште „Симче Настевски“ се наоѓаат и пет подрачни основни училишта. Сите подрачни училишта се петгодишни, освен подрачното училиште во селото Јажинце кое е деветгодишно. Овие училишта се:

  1. Подрачно основно училиште „Симче Настевски“ во село Долно Орашје со настава на албански јазик
  2. Подрачно основно училиште „Симче Настевски“ во село Јажинце со настава на албански јазик
  3. Подрачно основно училиште „Симче Настевски“ во село Рогачево со настава на македонски јазик
  4. Подрачно основно училиште „Симче Настевски“ во село Старо Село со настава на македонски јазик
  5. Подрачно основно училиште „Симче Настевски“ во село Орашје со настава на албански јазик

Организација[уреди | уреди извор]

Во учебната 2013/2014 година биле запишани вкупно 252 ученика распоредени во 25 паралелки.