ОУ „Кирил и Методиј“ - Ораовица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кирил и Методиј

Primary school Saints Cyril and Methodius - Oraovica (2).jpg
Место
Општина: Радовиш
Нас. место: Ораовица
Адреса: с.Ораовица
Основни информации
Контактни информации

Кирил и Методијосновно училиште во село Ораовица, општина Радовиш.[1].

Лична карта[уреди | уреди извор]

ООУ ,,Кирил и Методиј’’ се наоѓа во с. Ораовица - Радовиш и ги опфаќа децата од самото село. Училиштето е изградено во 1946 година, а во истото наставата се изведува во две училишни згради кои денес се комплетно уредени и реновирани.

Ученици[уреди | уреди извор]

Во учебната 2013/14 година училиштето го посетуваат 132 ученици од кои 68 момчиња и 64 девојчиња. Училиштето има 16 вработени, а додека наставата од VI-VIII одд. се реализира со 15 наставници од кои 6 наставници се вработени во ООУ ,,Кирил и Методиј’’ а другите се вработени во другите училишта во општината, а истовремено ја дополнуваат наставата и во оваа општинско основно училиште.

Инфраструктура[уреди | уреди извор]

Во сколоп на училиштето е и салата која се користи за настава по предметот Физичко и здравствено образование, а е пуштена во употреба во 2008 година, истата целосно е опремена со спортски реквизити - потребни за успешна реализација на наставата по ФЗО. Училиштето располага со дворна површина од 5,439 m2 кој до пред извесен период истиот беше делумно асфалтиран и неуреден, но сега училишниот двор доби нов лик - и е уреден со тревни парцели, поставени се бехатон патеки, целосно е ограден, поставени се клупи, корпи за отпадоци и реновирани се надворешните спортски терени.

Од оваа учебна година посебно важен сегмент е вградувањето на парното греење во двете училишни згради, училишната библиотека и салата за ФЗО.

Мисија на училиштето[уреди | уреди извор]

Со почитување и развивање на поединечните способности и со примена на современи методи заеднички да создадеме личности кои цел живот учат и кои ќе напредуваат според своите афинитети и можности.

Мото на училиштето[уреди | уреди извор]

Развивање на позитивни навики и воспитно-образовни вредности како столб врз кој ученикот ќе се изгради во целосно позитивна и карактерна личност, со свои работни и морални квалитети и вредности.

Визија на училиштето[уреди | уреди извор]

Нашето училиште го гледаме како безбедна и дисциплинирана средина во која учениците ќе се образуваат, воспитуваат и оспособуваат за понатамошен развој во едно прилагодено, современо, дисциплинирано училиште.

Слогани[уреди | уреди извор]

Воспитно-образованите ученици се со поглед кон иднината ! Училиштето е мојот втор дом ! Дисциплинирано, ефективно и ефикасно ЕКО училиште со своја култура и современ начин на однесување ! Квалитетни планирања – успешна реализација на работата ! Активни методи за работа – активни ученици ! Муѓето немаат ништо против да бидат на бродот кој се ниша, ако знаат каде одат и ако таму и самите сакаат да стигнат !

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле или предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Регистар на основни училишта“. data.gov.mk. Посетено на 30.01.2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)