ОУ „Герас Цунев“ - Просениково

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Герас Цунев“

Primary school Geras Cunev - Prosenikovo.JPG
Место
Општина: Општина Струмица
Нас. место: Просениково
Адреса: Просениково бр. 80
Основни информации
Настава на: македонски
Контактни информации

„Герас Цунев“основно училиште во Просениково, Општина Струмица, помеѓу населените места Просениково и Пиперево, на оддалеченост од 4,5 километри североисточно од Струмица, поврзани со локален пат за магистралниот пат Струмица- Валандово и Струмица- Штип.

Историја[уреди | уреди извор]

Училиштето било основано во 1953 година. Во состав на училиштето работеле шест подрачни училишта со над илјада ученици. Со децентрализацијата две училишта припаднале на Општина Босилово, а четири на Општина Василево.

Наставата во училиштето се изведува на македонски јазик и е организирана во две смени и тоа прва смена со почеток од 7:30 часот, втора смена со почеток од 13:30 часот. Настава посетуваат ученици од I до IX одделение на возраст од 6 до 16 години по новиот концепт за деветгодишно образование согласно Законот за основно образование Сл. Весник на РМ бр. 103, од 19 август 2008 година. Учениците се распоредени во 21 паралелка од кои 11 во предметна настава и 10 во одделенска настава[1].

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

  • Запро Запров (р. 1947) - македонски диригент и универзитетски професор

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]