Нуклеарна магнетна резонанца

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Брукер 700 MHz   Спектрометар на нуклеарна магнетна резонанца (НМР).

Нуклеарната магнетна резонанца (НМР) е метод на физичко набудување во кое јадрата во силно константно магнетно поле се разбудени од слабо осцилирачко магнетно поле (во блиското поле и затоа не вклучуваат електромагнетни бранови[1] ) и реагираат со производство на електромагнетно сигнал со фреквенција карактеристика на магнетното поле на јадрото. Овој процес се јавува близу резонанцијата, кога фреквенцијата на осцилацијата ќе одговара на внатрешната фреквенција на јадрата,која што зависи од јачината на статичкото магнетно поле, хемиската околина и магнетните својства на вклучениот изотоп; во практични апликации со статички магнетни полиња до околу 20   Сепак, фреквенцијата е слична на многу висока фрекфенција и на ултра висока фрекфенција (60-1000) MHz. НМР е резултат на специфични магнетни својства на одредени атомски јадра. Спектроскопијата на нуклеарната магнетна резонанца широко се користи за да се утврди структурата на органските молекули во растворот и да се проучи молекуларната физика, кристалите, како и некристалните материјали. НМР исто така се користи и како рутина во напредните техники за медицинско снимање, како на пример во магнетната резонанца (МРИ).

Сите изотопи кои содржат непарен број на протони и или неутрони (види Изотоп ) имаат интринтен нуклеарен магнетен момент и аголна динамика, со други зборови, нецеро нуклеарно вртење, додека сите нуклеиди со рамномерен број и од двете имаат вкупно вртење на нула. Најчесто користени јадра се 1
H
</br> 1
H
</br> и 13
C
</br> 13
C
</br>, иако изотопите на многу други елементи може да се испитаат и со високо-спектарска спектроскопија НМР.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hoult, D. I.; Bhakar, B. (1997). „NMR signal reception: Virtual photons and coherent spontaneous emission“. Concepts in Magnetic Resonance. 9 (5): 277–297. doi:10.1002/(SICI)1099-0534(1997)9:5<277::AID-CMR1>3.0.CO;2-W.