Нудли

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нудли се вид на храна направена од бесквасно тесто кое се витка рамно и се сече, растегнува или се истиснува на долги ленти. Тестенини се основна храна во многу култури ни направени во различни форми.

Додека долгите, тенки ленти можеби се најчести, многу варијанти на тестенини се сечат на бранови, спирали, цевчиња или школки, или се превиткуваат или се сечат во други форми. Нудлите обично се готват во врела вода, понекогаш со додавање масло за јадење или сол. Тие често се пржат во тава. Нудлите често се служат со придружен сос или во супа. Нудлите може да се чуваат во фрижидер за краткорочно складирање или да се исушат и да се чуваат за понатамошна употреба.

Историја[уреди | уреди извор]

Потекло[уреди | уреди извор]

Најраните пишани записи за тестенини се наоѓаат во една книга датирана од периодот на Источен Хан. Нудли направени од тесто од пченица станале истакната храна за луѓето од династијата Хан. Најстариот доказ за тестенини е од пред 4.000 години во Кина. Во 2005 година, тим археолози извести дека на археолошкиот локалитет Лаџија пронашол земјена чинија која содржела тестенини стари 4000 години. Се вели дека овие тестенини личат на ламиан, еден вид кинески тестенини. Сепак, други истражувачи се сомневаат дека тестенините на Лаџиа се направени од специфично просо: тешко е да се направат чисти тестенини од просо, не е јасно дали анализираниот остаток директно потекнува од самите тестенини на Лаџиа, морфологијата на скробот по готвењето покажува карактеристични измени кои не одговараат со тестенините на Лаџија, и неизвесно е дали зрната слични на скроб од тестенините на Лајија се скроб бидејќи покажуваат некои одлики што не се скроб.

Историчарите за храна генерално проценуваат дека потеклото на тестенините е од медитеранските земји: хомогена мешавина од брашно и вода наречена итрион како што е опишано од грчкиот лекар Гален од 2 век, меѓу Палестинците од 3 до 5 век како итриум како што е опишано во Ерусалимскиот Талмуд и како итрија, облици на жици направени од гриз и сушени пред готвењето, како што е дефинирано од арамејскиот лекар и лексикограф Ишо бар Али од 9 век.

Историски варијации[уреди | уреди извор]

Сликата на Јан Вермер ван Утрехт на човек кој јаде тестенини (Национален музеј, Варшава).

Источна Азија[уреди | уреди извор]

Пченични тестенини во Јапонија биле прилагодени од кинески рецепт уште во 9 век. Иновациите продолжија, како што се тестенините направени со леќата беа развиени во династијата Joseon во Кореја. Тестенини Рамен, базирани на јужнокинески јадења со тестенини од Гуангжу, но именувани по северниот кинески ламиан, станаа вообичаени во Јапонија до 1900 година.

Средна Азија[уреди | уреди извор]

Тестенини Кесме или ериште биле јадени од турските народи до 13 век.

Западна Азија[уреди | уреди извор]

Еш реште е едно од најпопуларните јадења во некои земји од Блискиот Исток, како што е Иран, кое било донесено преку турко-монголско.

Европа[уреди | уреди извор]

Во 1 век п.н.е., Хорас напишал за пржени листови тесто наречени лагана. Сепак, начинот на готвење не одговара на моменталната дефиниција ниту за свеж, ниту за сув производ од тестенини.

Италија[уреди | уреди извор]

Првите конкретни информации за производите од тестенини во Италија датираат од 13 или 14 век. Тестенините добија различни форми, често засновани на регионални специјализации.

Германија[уреди | уреди извор]

Во Германија, документите кои датираат од 1725 година спомнуваат шпецле. Се верувало дека средновековните илустрации ја ставаат оваа тестенина уште порано.

Антички Израел и дијаспората[уреди | уреди извор]

Латинизираниот збор итриум се однесува на еден вид варено тесто. Арапите ги приспособиле тестенините за долги патувања во петтиот век, првиот пишан запис за суви тестенини. Мухамед ал-Идриси во 1154 година напишал дека итријата се произведувала и извезувала од Норман Сицилија. Итрија била позната и кај персиските Евреи за време на раното персиско владеење и за време на исламското владеење. Се однесуваше на мала супа тестенина, од грчко потекло, подготвена со извртување на парчиња замесено тесто во форма, налик на италијанско орзо.

Полски Евреи[уреди | уреди извор]

Зациерки е вид на тестенини кои се наоѓаат во полската еврејска кујна. Тоа било дел од оброците што нацистите им ги поделија на еврејските жртви во гетото во Лоѓ. Дневникот на една млада еврејка од Лоѓ раскажува за тепачката што ја имала со нејзиниот татко поради една лажица зациерки земени од скудната залиха на семејството од 200 грама неделно.

Видови јадења[уреди | уреди извор]

Тестенини за пржење со мешање користејќи вок
  • Печени тестенини: Варените и исцедени тестенини се соединуваат со други состојки и се печат . Вообичаени примери вклучуваат многу тепсија .
  • Основни тестенини: се готват во вода или супа, а потоа се цедат. Може да се додаде друга храна или тестенините да се додадат на друга храна (видете пржени тестенини ) или тестенините може да се сервираат обични со сос за натопување или масло што треба да се додаде на масата. Во принцип, тестенините се меки и апсорбираат вкусови.
  • Разладени тестенини: тестенини кои се служат ладни, понекогаш во салата. Примерите вклучуваат тајландска стаклена салата од тестенини и ладен удон .
  • Пржени тестенини: јадења направени од тестенини промешајте пржени со различни месо, морска храна, зеленчук и млечни производи. Типични примери вклучуваат чау меин, ло меин, мие горенг, хокиен мее, некои сорти на панцит, јакисоба, кари тестенини и пад таи .
  • Супа од тестенини: тестенини послужени во супа.