Прејди на содржината

Ноќен лилјак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Common noctule
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Chiroptera
Семејство: Vespertilionidae
Род: Nyctalus
Вид: N. noctula
Научен назив
Nyctalus noctula
(Schreber, 1774)
Range of N.noctula
Должина на телото:6,3-8,4 см Должина на опашката: 4,0-5,3 см Тежина:21-36 гр

Ноќен лилјак (Nyctalus noctula) е цицач од редот лилјаци.

Распространетост и навики[уреди | уреди извор]

Овој лилјак живее во Европа, Азија и Северна Америка. Се среќава во шумите и во парковите. Во текот на денот се кријат во шуплините на дрвјата. Во лето во пукнатините на дрвјата престојуваат во група околу 20, а во зима на едно место има и до 600 единки. Во лов оди пред стемнување. Тие се вешти и брзи летачи. Кај овој вид е забележано рекордно прелетување растојание од 2347 км за да презими, иако не е вид кој се сели во текот на зимата. Оние единки кои зимата ја минале на друго место, се враќаат во летните пребивалишта во рана пролет.

Обично женките на свет донесуваат две млади. Бременоста им трае околу 60 дена. Ноќниот лилјак, како и другите видови лилјаци, е заштитен со закон.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Csorba, G. & Hutson, A.M. (2016). Nyctalus noctula. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2016: e.T14920A22015682. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T14920A22015682.en. Посетено на 10 November 2017.