Нежидерско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Нојзидлерско Езеро)
Прејди на: содржини, барај
Нојзидлерско Езеро
Neusiedler See
Fertötó
*
Светско наследство на УНЕСКО

Lake Neusiedl
Држава  Австрија и  Унгарија
Тип Cultural
Критериуми v
Навод 772
Регион** Европа
Записно минато
Запис 2001  (25th заседание)
* Име според официјален запис на списокот.
** Регион според класификацијата на УНЕСКО.

Нежидерско Езеро (гернански: Neusiedler See; унгарски: Fertötó) е езеро кое се наоѓа во Австрија и Унгарија. Објектот е вклучен во списокот на УНЕСКО. Езерото заваќа површина од 183 km², но неговата плоштина варира. Така, во 1811-1812 година езерото било потполно пресушено. Езерото е богато со риба. Поради различните видови птици кои живеат на езерото, во 1965 година било прогласен за национален парк.