Норландски терен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виолетовата линија означува верзија на јужната граница на Норландскиот терен.

Норландски терен (шведски: Norrlandsterräng) е геоморфна единица која го покрива најголемиот дел од Норланд и северозападната половина на Свеланд.[1] Освен за Високиот брег, крајбрежните области на Норланд не припаѓаат на теренот Норланд.[2] Јужната и источната граница на теренот на Норланд ја сочинуваат геолошки раседи кои ја нарушуваат суб-камбриската рамнина која се наоѓа во низините.[3] На некои локации овие раседи се интензивно еродирани, правејќи ја границата на теренот на Норланд делумно резултат на ерозија.[3] Карна Лидмар-Бергстрeм го категоризирала Норландскиот терен во следните класи:[2]

 1. Висорамнини со добро развиени долини над 500 метри надморска височина[note 1]
 2. Рамнини со преостанати ридови во Северна Шведска[note 2]
 3. Брановидна ридска земја Оверторнеа[note 3]
 4. Брановидна ридска земја во областа Буден
 5. Зглобни долински пејзажи од големи размери[note 4]
 6. Рамнини со преостанати ридови на Даларна
 7. Повлажна ридска земја во централна Шведска

Фитогеографија и почви[уреди | уреди извор]

Од југ влезот во теренот Норланд не се гледа само во релјефот, туку и во огромните и соседни тајга шуми кои се протегаат северно од него.[5] Овие шуми се познати во Шведска како Norra barrskogsregionen (северниот регион на четинарски шуми). Јужната граница на теренот Норланд била идентификувана како главна фитогеографска граница од Рутгер Сернандер. На пример, границата се совпаѓа со најсеверното проширување на природните дабови одгледани. Фитогеографската граница не е целосно остра бидејќи долините на теренот Норланд претставуваат преодни зони за вегетација.[6] Тресет е најчестиот тип на почва.[7]

Галерија[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Geographer Anders Rapp do however exclude the Scandinavian Mountains from the terrain.[4]
 2. "Plains with residual hills", "Monadnock plain" or "Inselberg plain" are translations of the original Swedish term "Bergkullsslätt". Another name for these surfaces in northern Sweden is Muddus plains.
 3. "Undulating hilly land" is a translation of the original Swedish name "Bergkullsterräng" or "Bergkullsland".
 4. "Large scale joint valley landscape" is a translation of the original Swedish term "Storskalig sprickdalslandskap". Sprickdalslandskap is itself a renaming of the earlier concept "Rutplatåland" (Square plateau land).

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. De Geer, Sten (1926). „Norra Sveriges landforms-regioner“. Geografiska Annaler (шведски). Swedish Society for Anthropology and Geography. 8: 125–136.
 2. 2,0 2,1 Lidmar-Bergströrm, Karna (1995). „Relief and saprolites through time on the Baltic Shield“. Geomorphology. Elsevier. 12: 45–61.
 3. 3,0 3,1 Lidmar-Bergströrm, Karna (1996). „Long term morphotectonic evolution in Sweden“. Geomorphology. Elsevier. 16: 33–59.
 4. Rapp, Anders. „norrlandsterräng“. Nationalencyklopedin (шведски). Cydonia Development. Посетено на November 22, 2021.
 5. Sporrong, Ulf (2003). „The Scandinavian landscape and its resources“. Во Helle, Knut (уред.). The Cambridge History of Scandinavia. Cambridge University Press. стр. 22.
 6. „Norrlandsgränsen“. Nationalencyklopedin (шведски). Cydonia Development. Посетено на December 12, 2017.
 7. Lundqvist, Jan (1969). „Landskapet“. Во Lundqvist, Magnus (уред.). Det Moderna Sverige (шведски). Bonniers. стр. 64–67.