Норвешки совет за бегалци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Норвешки совет за бегалци
ГеслоПравата се почитуваат и луѓето се заштитени
ТипХуманитарна невладина организација
МестоОсло, Норвешка
Генерален секретарЈан Егланд

Норвешкиот совет за бегалци (НСБ, норвешки: Flyktninghjelpen) — хуманитарна, невладина организација која ги штити правата на луѓето погодени од раселувањето. Ова ги вклучува бегалците и внатрешно раселените лица кои се принудени да ги напуштат своите домови како резултат на конфликт, кршење на човековите права и акутно насилство, како и климатски промени и природни катастрофи.

Историја[уреди | уреди извор]

НСБ е политички независен и нема верска припадност. Таа е единствената норвешка организација која е специјализирана за меѓународни напори да обезбеди помош, заштита и трајни решенија за луѓето погодени од раселување. НСБ вработува приближно 16.500 членови на персоналот и стимулативни работници во 32 земји низ Африка, Азија, Јужна Америка, Европа и Блискиот Исток. Седиштето на НСБ се наоѓа во Осло и има околу 280 вработени. Дополнително, организацијата има присуство во Брисел, Женева, Вашингтон, Берлин, Лондон и Адис Абеба.

НСБ е основан во 1946 година под името „Европахјелпен“ („Помош за Европа“), за да им помогне на бегалците во Европа по Втората светска војна. Во 1953 година, организацијата го променила своето сегашно име, Норвешки совет за бегалци (НСБ). Денес НСБ е организирана како независна, приватна фондација.

Примарниот фокус е обезбедувањето хуманитарна помош за време на итна фаза на конфликт или природна катастрофа. Следи холистички пристап заснован на права, кој вклучува итна помош и рано закрепнување, истовремено промовирајќи отпорност и одржливи решенија за раселување. 

Јан Егеланд ја презел функцијата генерален секретар во август 2013 година, заменувајќи ја Елизабет Расмусон, која била назначена на позицијата помошник извршен директор на Светската програма за храна (WFP).

Основни активности[уреди | уреди извор]

Засолниште: Засолниште за итни случаи, домување, училишта и воспоставување на други форми на јавна инфраструктура.

Безбедност на храната: Дистрибуција на храна и непрехранбени производи за помош.

Информации, советување и правна помош (ICLA): Фокусните области вклучуваат домување, земјиште и имотни права, правна документација, бездржавјанство и процедури за статус на бегалец.

Вода, санитација и хигиена: Пристап до безбедна вода за пиење, санитарни услови и капацитети за управување со отпад.

Образование: Образовните програми се насочени кон децата и младите.

Управување со кампот: Координација на услугите во бегалските кампови и камповите за раселени лица.

Агенции[уреди | уреди извор]

Во 1998 година НСБ го основал Центарот за следење на внатрешното раселување во Женева. Центарот придонесува за подобрување на националните и меѓународните капацитети за помош на луѓето ширум светот кои биле раселени. Центарот, исто така, развива статистика и анализа за внатрешното раселување, вклучително и анализи нарачани за употреба од Обединетите нации.

Публикации[уреди | уреди извор]

НСБ претходно го издавала списанието „Перспектива“ четири пати годишно. Списанието се фокусирало на хуманитарните димензии на меѓународната политика. Списанието било во продажба во повеќе од 15 земји.

Награди и признанија[уреди | уреди извор]

Наградата за бегалци „Нансен“ е меѓународна награда што годишно ја доделува Високиот комесаријат за бегалци на ОН (УНХЦР) на лице или група за извонредна работа во име на присилно раселените. Од 2009 година НСБ работи со УНХЦР за организирање и спроведување на церемонијата. Наградата се состои од комеморативен медал и парична награда од 100.000 американски долари донирани од владите на Норвешка и Швајцарија.

Инцидент во 2012 година[уреди | уреди извор]

Во јули 2012 година, две возила со висока делегација на Норвешкиот совет за бегалци биле нападнати од заседа пред кампот Дадааб. Еден возач загинал, а четворица меѓународни службеници биле киднапирани. Според портпаролот на Норвешкиот совет за бегалци, била извршена анализа на ризик пред движењето низ Дадааб и било прогласено за безбедно за патување. Командант на кениската полиција изјавил дека била договорена безбедносна придружба да ја придружува делегацијата, но групата го одбила предлогот. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]