Прејди на содржината

Данска и норвешка азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Норвешка азбука)

Оваа статија е дел од серијата за:
норвешкиот јазик

Варијанти:
Официјални: книжевен норвешки | новонорвешки
Неофицијални: риксмол |
ландсмол/хегнорск
Норвешки јазичен конфликт
Норвешки дијалекти

Употреба:
Азбука
Фонологија

Останато:
Норвешка литература
Норвешки знаковен јазик
Норвешки јазичен совет

Данската и норвешката азбука се поставени врз основа на латинската азбука и се состојат од следниве 29 букви од 1955 (норвешката од 1917):

Големи букви
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Мали букви
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å
(Слушнете ја данската азбука рецитирана од дански говорник.)

Буквите c, q, w, x и z се користат само во странски зборови. Исто така, има и некои скандинавски презимиња што содржат некои од овие букви.