Нома (ресторан)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нома е елитен ресторан кој се наоѓа во главниот град на Данска, Копенхаген, во сопственост на Рене Реџепи, дански државјанин со македонско потекло. Името на ресторанот доаѓа од кратенките на данските зборови "nordisk" (нордиска) и "mad" (храна) и е познат по служењето и готвењето според Нордиската кујна. Во 2010, 2011 и 2012 беше рангиран како најдобар ресторан во светот.