Прејди на содржината

Ноктурно

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ноктурно (италијански јазик Notturno, француски јазик Nocturnal, германски јазик Nachtmusik– „ноќна музика“) е музичка композиција сонувачкиг, меланхоличен карактер.

Во ерата на доба романтиката, ноктурното беше омилена пијано минијатура. Композиторите најчесто ги пишувале ноктнурната за пијано, и многу ретко за некои други инструменти или глас. Првото ноктурно за пијано го напишал Џон Филд (17821837), а автор на најпознатите ноктурна бил Фредерик Шопен (18101849). Ноктурното во главно е пишувано во форма на сложена песна со експресивна мелодја и разложени акорди.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]