Нов германски филм

Од Википедија — слободната енциклопедија

Новиот германски филм (исто така младиот германски филм, герм. Junger Deutscher Film скратено на германски JDF ) бил филмски стил во Сојузна Република Германија во 1960-тите и 1970-тите. Еминентни режисери беа Александар Клуге, Хансјирген Поланд, Едгар Рајц, Вим Вендерс, Фолкер Шлендорф, Вернер Херцог, Ханс-Јирген Зиберберг, Вернер Шретер и Рајнер Вернер Фасбиндер. Овие филмаџии ја ставија општествената и политичката критика во средиштето на нивната работа, исто така, за разграничување од чистите забавни филмови. Како авторски филмови, овие продукции обично се реализираат независно од големите филмски студија. Новиот германски филм беше под влијание на францускиот „<a href="./https://de.wikipedia.org/wiki/Nouvelle_Vague" rel="mw:WikiLink" data-linkid="23" class="cx-link" title="Nouvelle Vague">Новиот бран</a>“ и протестното движење во 1968 година.