Ниусерева пирамида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ниусерева пирамида

Ниусерева пирамида, односно Пирамида на Ниусере,[1] е комплекс на пирамиди изграден од фараонот Ниусере Ини[1] на Петтата египетска династија во средината на 25 век п.н.е..[б 1][8] Комплексот кој се наоѓа во комплексот некрополи во Абусир, е сместен меѓу комплексите на Нефериркаре и Сахуре. Таа е забележителна по својата необична локација и многу отстапува од тогашните архитектонски дизајни.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Proposed dates for Nyuserre's reign: c. 2474–2444 BC,[2] c. 2470–2440 BC,[3] c. 2445–2421 BC,[4] c. 2420–2389 BC,[5] c. 2416–2388 BC,[6] c. 2359–2348 BC.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Lehner 2008.
  2. Verner 2001c, стр. 589.
  3. Altenmüller 2001, стр. 599.
  4. Shaw 2003, стр. 482.
  5. Allen et al. 1999, стр. xx.
  6. Lehner 2008, стр. 8.
  7. Dodson & Hilton 2004, стр. 288.
  8. Verner 2001c.