Ниобина седефка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ниобина седефка ( Fabriciana niobe ) е вид на пеперутка од семејството на шаренците (Nymphalidae).

Етимологија[уреди | уреди извор]

Латинското име на видот niobe се однесува на Ниобе односно ќерката на Тантал во грчката митологија.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидовите вклучуваат:[2]

 • F. n. niobe (средна Европа и Западен Сибир )
 • F. n. Чангаица Ројс, 1922 година
 • F. n. демавендис (Грос и Еберт, 1975) ( Иран )
 • F. n. гигантеа (Штаудингер, 1871) (јужна Европа)
 • F. n. интермедија Ројс, 1925 година
 • F. n. khusestana (Грос и Еберт, 1975) (западен Иран)
 • F. n. курана (Вјат и Омото, 1966)
 • F. n. orientalis (Alphéraky, 1881)
 • F. n. орната (Стаудингер, 1901)
 • F. n. шива (Вјат и Омото, 1966)
 • F. n. текенсис (Кристоф, 1893)
 • F. n. valesinoides Reuss, 1926 ( Кореја )
 • F. n. вораксиди Ројс, 1921 година

Распорстранетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Fabriciana niobe е распространета низ цела Европа, но отсутна во Обединетото Кралство и Северна Европа, а ја има и во Сибир, Русија, Иран, Кина и Кореја.[2] Овие пеперутки може да се најдат на отворени тревни места, падини, шуми и чистини.

Опис[уреди | уреди извор]

Ниобина седефка

Ниобина седефка има распон на крилјата од 40-60 мм.[3] Женките се прилично поголеми и имаат повеќе обележани крилја.[1] Овие пеперутки со средна големина имаат светло-кафеаво-портокалова позадина со црни точки и вкрстени ленти.[4] На долната страна на задните крилја обично имаат мали белузлаво-сребрени дамки, црна жолта дамка и црни обложени субмаргинални лунули и вени во базалната област.[5]

Овој вид е прилично сличен на темнозелениот фритилар (Speyeria aglaja) и висококафеавиот фритил (Fabriciana adippe),[6] но е прилично помал.

Биологија[уреди | уреди извор]

Овој вид е униволтински.[5] Презимува во фаза на гасеница во лушпата од јајцето. Возрасните летаат од мај до крајот на август.[3] Ларвите излегуваат во март и созреваат во јуни. Гасениците се хранат со Viola tricolor, Viola canina, Viola riviniana, Viola odorata, Viola hirta, Viola palustris и Plantago lanceolata.[1][2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Giuseppe Mazza“. Архивирано од изворникот на 2017-02-02. Посетено на 2022-05-08.
 2. 2,0 2,1 2,2 Funet - Niobe Fritillary
 3. 3,0 3,1 „Butterfly Guide“. Архивирано од изворникот на 2011-05-26. Посетено на 2022-05-08.
 4. DK – Pocket Nature Butterflies and Moths
 5. 5,0 5,1 Euro Butterflies by Matt Rowlings
 6. Bob Gibbons Pocket Guide to Butterflies

Надворешни врски[уреди | уреди извор]